Diş Eti Şişmesi Nedenleri

Şubat 22, 2022

Diş Eti Şişmesi Nedenleri

Diş eti şişmesi nedir ?

Diş eti şişmesi pek çok farklı sebeple oluşabilen, ama en temelde, ağız hijyeninin doğru şekilde sağlanmamasına ve diş bakımının düzgün yapılmamasına da bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken meydana gelen kanamalar, bu rahatsızlığın en sık rastlanan semptomlarından biridir. Bu aşamadayken diş hekimine başvurmak ve gerekli tedavi sürecine başlamak en doğru çözümlerden biridir. Başlangıç aşamasında olan diş eti problemleri çok ufak müdahalelerle çözülebilir ve sağlıklı bir şekilde devam edilir.

Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak da ortaya çıkabilen diş eti şişmesi, diş köklerini çevreleyen dokuların olması gerektiği gibi pembe renkte değil kırmızı renkte ve şişmiş görünmesine sebep olmaktadır. Dokunulduğunda kaygan ve hassas yapısı fark edilmektedir. Erken teşhisi ve tedavisi yapılmazsa çene kemiğine yayılarak diğer dişleri de tehdit etme olasılığı bulunur. Diş çekimlerinin nedenleri araştırıldığında en büyük nedenin diş eti hastalığı olduğu görülür.

Diş eti şişmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak çok sık görülen diş eti problemlerinden birisidir. Çene kemiğinin üzerini örten ve pembe renge sahip olan diş etleri, aynı zamanda diş köklerini de içerisine alınmaktadır. Bunun yanında kan damarları açısından oldukça zengin olduğunu söylemek de mümkündür. Ağız ve diş sağlığı dendiğinde ise akla direkt olarak diş eti hastalıkları gelmektedir. Diş eti şişmesi de bahsetmiş olduğumuz diş eti hastalıkları grubunda yer almaktadır. Birtakım nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve bu şişlik çoğu zaman diş etinin diş ile birleştiği alanda görülmektedir.

Diş eti şişmesi nedenleri

Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak bakıldığında diş eti hastalıkları arasında yaygın olarak görülen diş eti şişmesi, hemen herkeste ortaya çıkan diş eti sorunlarından birisidir. Çeşitli belirtiler ile kendini gösteren bu diş eti hastalığı, dişlerde ağrı veya acı hissine de neden olur. Diş eti şişmesi belirtileri ise genellikle aşağıdaki gibi karşımıza çıkmaktadır.

 

Diş Eti İltihabi (Gingivitis)

Eğer dişlerde herhangi bir şekilde iltihabi bir durum varsa, ilk belirti olarak görülen diş etlerindeki şişmeler olmaktadır. Çünkü diş etinin en yaygın nedenlerinden biri de diş iltihabıdır. Böyle bir durumda diş etleri oldukça hassas, kırmızı renkte ve ağrılı bir hale gelmektedir. Ayrıca diş fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında direkt olarak kanama meydana gelmektedir. Diş eti iltihabı, bazen diş etlerinde fark edilmeyecek düzeyde şişlikler oluşturmaktadır. Bu nedenle birçok kişi ağızda oluşan iltihabın farkına varmamaktadır. Ancak iltihabın tedavi edilmemesi, hastalığın daha da ilerlemesine ve istenmedik bir hal almasına neden olmaktadır.

Hamilelik

Hamilelik de aynı şekilde diş eti şişmesine neden olan faktörlerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Bu dönemde vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler, diş etlerindeki kan akışının hızında ve hacminde değişim meydana getirmektedir. Ancak ortaya çıkan diş eti şişmeleri, genelde hamileliğin son haftalarına doğru ya da doğumun hemen ardından normale dönmektedir. Buna rağmen istenmedik şekilde daha ileri boyutlara ilerleme gibi durumların görüldüğünü de söylemek de mümkündür. Bu nedenle hamilelik döneminde de ağız ve diş bakımına özem göstermek gerekmektedir.

Beslenme Bozuklukları

Beslenme bozuklukları ya da yanlışları, aynı şekilde diş eti şişmesine neden olan etkenlerden birisidir. Özellikle vücutta B ve C vitaminlerinin eksikliği diş etlerinin şişmesine neden olabilmektedir. C vitamini hem dişlerde hem de diş etlerinde yenilenmeye sunduğu katkılar nedeniyle önemli bir yere sahip olmuştur.

Vücuda alınan C vitamini oranı standardın altına düşmesi halinde iskorbüt hastalığı riski ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık aynı zamanda kansızlık ve diğer bir yan etki olarak diş etlerinin şişmesine neden olmaktadır.

Diş Eti Şişliğinin Tedavisi nasıldır ?

Diş eti şişmesi tedavisi, öncelikle altta yatan sebebin doğru şekilde tespit edilmesine bağlı bir yöntemdir. Bu doğrultuda, alanında uzman bir diş hekiminin ayrıntılı olarak hastalık öyküsünü sorgulaması ve detaylı fizik muayene sonrası değerlendirmesi çok önemlidir. Hekim gerekirse ek görüntüleme yöntemlerine başvurarak tanısını kesinleştirilmiştir. Tespit edilen etkene bağlı olarak tedavi planlanmaktadır.
Diş eti şişliği gingivitis gibi bir diş eti probleminden kaynaklanıyorsa, öncelikle ağız ve diş hijyeninin düzeltilmesine yönelik tavsiyelerde bulunmaktadır. Gerekli görüldüğünde enfeksiyon ve iltihaba yönelik ilaç tedavisine başvurulur. Ayrıca ağız temizleyici solüsyon ve gargaralar reçete edilebilmekte.
Diyabet, Crohn hastalığı, lenfoma gibi kronik hastalıklarda etkene yönelik spesifik tedavi planlanmaktadır. Alkol, sigara gibi alışkanlıklara son verilmesi önerilmektedir. Mevcut hastalıklara yönelik kullanılan ilaçlar diş etinde yan etki yapıyorsa; ilaçların yeniden düzenlenmesi gündeme gelebilmekte. Vitamin eksikliklerinde tespit edilen yetersiz vitamin takviye edebilmekte.

 

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image