Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Şubat 16, 2022

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, sıklıkla görülen diş rahatsızlığıdır. Tıbbi ismi Periodontitis olan bu hastalık dişlerin etrafındaki yumuşak dokuya büyük zarar verebilen , tedavi edilmediği takdirde ciddi diş ve kemik kaybına da yol açabilen bir enfeksiyondur. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. bu hastalık genellikle ağız temizliğinin sık ve doğru yapılmadığı durumlarda görülmektedir. Bu hastalık ne kadar yaygın bir şekilde görünsede tedavisi genellikle olumlu sonuçlanır.

Bir çok kişi diş eti çekilmesi durumunu yaşadığını farkedemeyebiliyor çünkü bu hastalık yavaş yavaş nüksetmektedir. Bu hastalığın belirtilerini gözlemlediğiniz zaman vakit kaybetmeden bir hekime muayene olmanız gerekir.

 

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nedir?

Diş eti çekilmesi durumunda gözle görebileceğiniz bir çok belirtileri bulunur. Bu belirtileri gözlemlediğiniz zaman ertelemeden hekiminize başvurmanız gerekir. Başlıca belirtiler de şunlardır;

  • Dişinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etinde kanama olması.
  • Sert gıdaları yerken dişlerinizde hissedilen bir uyumsuzluk
  • Diş etlerinin çekilmesinde kaynaklı dişlerinizin daha uzun görünmesi
  • Dişlerin arasında boşlukların oluşması
  • Dişlerin öncesine göre sallanıyor olması
  • Diş etlerinde şişkinlik
  • Ağrılı çiğneme
  • Ağızda kötü koku oluşması
  • Diş etlerinin renginin koyu kırmızımsı yada morumsu bir hale gelmesi
  • Diş kaybının yaşanması

Diş Eti Çekilmesi , Diş Eti Kanaması Diş Eti Çekilmesi , Diş Eti Kızarması

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi genellikle bakteriler sonucu oluşan plakların tartarlara dönüşmesi sebebi ile ortaya çıkar. Tartardır yani. diş taşı şeker ve nişasta gibi yapışkan maddelerin bulunduğu gıdaların tüketimi sonrasında ağız ve diş temizliğinin gerektiği gibi yapılmaması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Tartarlar tamamen bakteri yuvalarıdır ve dişlerden uzaklaştırılması ev şartlarında çok zordur, profesyonel diş taşı temizliği gereklidir. Tartarların oluşmasından diş etlerinin çekilmesine kadar olan ki süreç zincirleme bir şekilde oluşur. Tartar oluşumu diş etlerinde iltihaba yol açabilmekte. Oluşan İltihaplar da ciddi diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Diş eti hastalıklarının başlangıcı olan iltihaplar bakterilerin ve tartarların içene dolacağı cepler oluşturur.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde hasta ve hekimin kordine bir şekilde bu süreci iyi yönettiği tedavilerde başarı oranı daha yüksektir. Tedavi sadece iş hekiminin çabalarıyla değil en çok hastanın çabası ve gösterdiği özen ile olur.

İlk olarak hastalığın boyutu tespit edilir. Derinlemesine bir ilerleme olmaması durumunda diş yüzeyinde ki plak ve tartarlar profesyonel temizlik ile giderilmektedir. Bu işlem sırasında profesyonel aletler, ultrasonik cihazlar gibi ekipmanlar kullanılmaktadır. Dişler temizlik sonrası diş yüzeyi pürüzsüzleştirilerek tartar ve plağın tutunmasını zorlaştıracak bir yüzey haline getirilmektedir. Bununla beraber antibiyotik ilaçlar ve antibiyotik gargaralar kullanılarak iltihap ve bakterilerin ağızdaki en ufak alandan uzaklaştırılması planlanmaktadır.

Eğer ki diş etinden ki çekilme sonucu zarar gören kemik dokusu varsa buradada kemik aşılama işlemi gerçekleştirilmektedir. Kemik aşılama işlemi hastanın kendisinden alınan çok küçük kemik parçaları, sentetik kemik ya da donerden alınan kemik parçaları ile yapılmaktadır. Kemik aşılama işlemi diş yerindeyken hasar gören kemik yapısının doğal bir süreçle kendi kendine onarmasını ve doğal kemiğin büyümesini sağlamaktadır.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmelerini önlemek için yapılması gerekenlerin en önemlisi ağız ve diş bakımının sıkı düzenli şekilde yapılmasıdır. Dişler günde en az iki kere fırçalanmalı ve en az bir kere diş ipi kullanılarak temizlik yapılması gerekir.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image