Diş Teli Nedir? Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şubat 10, 2022

Diş Teli Nedir

Diş Teli Nedir?

Diş teli; ağızda yerleşim düzeni bozuk ve şekli çarpık dişlerin düzeltilmesi için uygulanan tedavi şeklinden biridir. Hem sağlık hem de estetik açıdan düzelmesi istenilen dişlere uygulanan diş teli tedavisi uzun süre uygulandığı takdirde dişlerde gözle görülür harika sonuçlar elde edilmektedir. Bu tedavi ile diş hekimliği alanında bir uzmanlık olan ortodonti bölümü ilgilenmektedir. Ortodonti; düzensiz ve şekli çarpık dişlerin uyum ilişkilerini inceleyen, kontrol eden ve bu durumun önüne geçmeye çalışan ve tedavisini planlayan diş hekimliği uzmanlık alanından biridir. Bu tedavi ortodontik tedavilerden sadece biridir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi nasıl yapılır?

Söz konusu tedaviye başlamadan önce diş hekimi öncelikle tedavi uygulancak dişleri tedaviye hazır hale getirmektedir. İlk olarak dişlerde çürük varsa eğer o çürüklerin tedavisi yapılır ardından diş taşları temizlenmektedir. Tüm hazırlıklar tamamlandığında hastanın ağız ve diş  yapısına uygun braket seçilmektedir. Diş teli tedavisi, uzun ve yorucu bir süreç olduğu için hastanın dişlerinde en iyi sonucu verecek olan tel ve apareylerin seçilmesi gerekmektedir.

Braket ve diş teli ya da şeffaf plak uygulaması seçildikten sonra diş teli takılması ya da dişin yapısına uygun plak tasarlamak çok kolaydır. Ortodontik tedavi ilk aşamada hastanın ağzının kenarlarına ekartör denilen bir aparey takılarak, ağız içi genişletilerek operasyona başlanmaktadır. Ekartör, hastaya braket yapılırken ön ve arka tarafta ki dişleri doktorun görmesini sağlamaktadır.

Çarpık diş tedavisi için en sağlıklı ve etkili yöntem olan diş telleri takılırken dişlerin üzerinin kuru olması gerekir. Dişlere asitleme işlemi uygulandıktan ve kurutulduktan sonra  braketler 2 yöntem ile uygulanmaktadır.

Bunlar:

1.Geleneksel (ışınla)

2.Bonding (kimyasal)

Geleneksel tedavi için öncelikle braketler dişlere tek tek ve özel bir yapıştırıcı ile yerleştirilmektedir. Işınla altında ki yapıştırıcısı sertleştirildikten sonra  braketlerin etrafı temizlenir ve sonra ark teli olarak adlandırılan tel, braketlerin içerisinden geçirilmektedir. İhtiyaç halinde braketler lastik yardımı ile sabitlenir.

Son zamanlarda tercih edilmeye başlanan bonding yönteminde ise hastanın ağzından alınan ölçüye göre diş modeli hazırlanmaktadır. Braketler bu diş modelinin üzerine yapıştırılır ve ardından dişlerin üzerine transferi yapılarak yapıştırılmaktadır. Son olarak sertleştirme işlemi yapılarak hastanın tedavisinin ilk aşaması biter ve hasta braketleri ile hayatına devam etmektedir. Bonding yönteminin amacı hastanın dişlerine tel taktırmak için doktor koltuğunda geçirdiği süreyi azaltır.

Bu ortodontik tedavi süreci, her bir çene için 1 saatlik işlemlerden sonra tam anlamıyla başlamış olunur. 8 – 30 ay arasında süren diş teli tedavisi için hızlı sonuç alınmasında doktor ve hastanın uyumu da çok önemlidir. Braketlere zarar verecek, yerinden oynatacak, dişlere zarar verecek alışkanlıklar terk edildiğinde ve ağız hijyenine dikkat edildiğinde tedaviden daha hızlı bir şekilde sonuç almaktadır.

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Diş teli tedavisine genellikle 12-13 yaşlarından önce başlanmamaktadır. Ancak 12-13 yaşlarından önce yapılan muayeneler ve röntgenler ile diş ve çene yapısındaki değişimler ve gelişmeler takip edilmektedir. Bu tedavi ilerleyen yaşlarda da uygulanabilir ancak gelişim çağında olan kişilerde uygulandığında daha kısa sürer ve daha az sancılı geçmektedir. Bu tedavi ilerleyen yaşlarda uygulandığında vücut gelişimi daha az olduğundan kaynaklı daha agresif yöntemlere başvurulabilir ve tedavi daha uzun sürebilmekte. Söz konusu tedavinin uygulanacağı en uygun zaman 12-13 yaşlarına yakın gelişim çağında olunan zamandır.

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş teli bakımı nasıl yapılır?

Diş teli takıldıktan sonra tedavi sürecindeki kişi özellikle tükettiği gıdalar çok dikkat edilmelidir. Buz, sert kuruyemiş, sert şekerler, çikolatalar, cipseler ve krakerler gibi tellerin arasına kaçacak ve ısırırken zarar verecek gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Her gıda tüketiminden hemen sonra dişler fırçalanması gerekir. Kullanılan fırça yumuşak sertlikte olanlardan seçilmeli veya florürlü ağız bakım sıvıları kullanılarak ağızda plağın oluşması engellenir ve hijyenik koruma sağlanmış olmaktadır.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image