Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?
Çene eklemi rahatsızlıkları, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki kemiksel ve yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklardan biridir. Uzman diş hekimliği tarafından tedavi edilmektedir. Genellikle yüz bölgesine doğrudan yansıyan çok farklı türde ya da şiddette ağrılar fark edilmekte. göz bölgesinde, kulağın ön kısmında, yanakta yer alan kaslarda, çene altı bölümünde ve şakaklardan doğru gelen ağrıların tespiti çene eklemi rahatsızlığı olarak ortaya çıkıyor. Bu rahatsızlıkta sadece bazı tıkırtı sesi gibi seslerin gelmesi basit belirtilerden, çenenin kilitlenmesine kadar ciddi belirtiler görülebilir. Çene eklemi rahatsızlığı zaman içerisinde artarak devam etmekte. Bundan dolayı tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi başarısı da o kadar artmış olur.
Çene Eklemi Tedavisi
Çene eklemi tedavisi sürecinden önce ilgili diş hekimleri tarafından teşhis konulması gerekiyor. Bu tedavide de amaç çene fonksiyonlarının geri kazanılmasıdır. Bu nedenle diş hekimliğinde rahatsızlığın derecesine göre tedavi şekli hazırlanır. Sağlıklı bir sonuç almak isteniyorsa tanının doğru konulması ve tedavinin doğru yapılması gerekmektedir. Genellikle çoğu kişide bu belirtiler geçicidir ve fazla sürmeden geçer. Rahatsızlığa neden olan etken ortadan kaldırıldıktan sonra şikayetler azalarak sonlanmaktadır. İlaç tedavileri ve çene kaslarına uygun fizik tedaviler gibi tedaviler diş hekimleri tarafından tedavi planlanması olarak yapılır. Bazı durumlarda sadece tek tedavi rahatsızlığı geçirmeyebilir. Bu yüzden uzman diş hekimlerine başvurarak tedavi süreci başlatılır. Bu rahatsızlığın cerrahi tedavi olmadan diş hekimleri tarafından uygulanabilecek alternatif tedavileri de vardır. Bu tedaviler arasında stres tedavisi, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve eklem plağı gibi farklı seçenekler de tercih edilir. Çene eklemi tedavisinde hastalığın sebeplerini yok etmek amacıyla fizik tedavi bölümü ve diş hekimleri ortak payda da çalışıp tedavi planlayabilirler. Ortodontik tedavi ya da protetik restorasyon gibi kalıcı çözüm getiren tedaviler de uygulanmakta. Artosentez, artroskopi ve çeşitli eklem uygulamaları gibi farklı cerrahi tedaviler de sürecene dahil olabilir.
Çene Eklemi Tedavileri
Yumuşak diyet: Diş hekimliği önerdiği çok fazla çiğneme gerektirmeyen yiyecekler tüketerek çene eklemi ve çiğneme kasları üstündeki baskıyı azaltmak için kullanılan çene eklemi tedavisidir.
Buz paketleri, egzersiz ve sıcak uygulamalar: Diş hekiminin gözetiminde çene açma ve kapama egzersizleri ve eklem bölgesine belirli aralıklarda uygulanması gereken soğuk ve sıcak rahatlatma tedavisidir.
İlaçlar: Diş hekiminin çene eklemi tedavisinde kas ağrısını önlemek ve çene kaslarının kasılmasını engellemek amacıyla ağrı kesici, kas gevşetici gibi ilaçlar, tavsiye ettiği tedavi yöntemidir.
Botolinium Toksin (Botoks) uygulaması: Çiğneme kaslarının hareketini ve diş sıkmayı azaltarak eklem üzerindeki baskıyı rahatlatacaktır.
Splintler: Diş hekimleri tarafından verilen alt çene ya da üst çeneye uygulanan, dişlerin arasında duran, şeffaf, takılıp çıkartılabilen Splint denilen bir aparattır. Yanlış kapanan alt çenenin doğru şekilde kapanmasını, kasların rahatlamasını ve çenenin doğru hareket etmesini sağlar. Hastadaki probleme bağlı olarak sadece gece yatarken ya da 24 saat kullanılması gerekebilir. Splint, dişlerin birbirine olan sıkı temaslarını ortadan kaldırarak alt çenenin rahat ve serbest bir şekilde hareket etmesini kolaylaştırır. Düzelen alt çene ve ona bağlı kaslar, çene ekleminin düzelmesiyle birlikte, kasların ve ekleme ait rahatsızlıkların ortadan kalkmasını sağlar.
Splint Bakımı Nasıl Yapılır?
Eklem splinti bakımında ilk adım ağızdan çıkarıldıktan sonra soğuk su ve sıvı sabunlu fırça ile yıkanıp temizlenmelidir. Diş macunu kullanılmamalıdır. Sıcak suyla temas ettirilmemelidir. Sıcak su ile temas halinde plak deformasyona uğrayabilir. Bir sonra ki kullanıma kadar kuru bir ortamda ve kendi kabında muhafaza edilmelidir. Herhangi bir sorunda diş hekimlerine başvurulmalıdır.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?
- Çene eklemi rahatsızlıklarında belirtiler genelde şu şekilde belirti gösterirler;
- Çene hareketleri esnasında ve yemek yerken şiddetli bir ağrı,
- Çenede oluşan kıtlama gibi sesler ve kütlemeler,
- Çene eklemi hastalıkları,
- Çene bölgesine alınan travmalar, yaralanmalar,
- Çene kırıklıkları,
- Çenenin tutukluk yapması,
- Çenede tümör gibi hastalıkların oluşması,
- Çenelerin birbirleriyle ilişkisini etkileyen hatalı protetik işlemler,
- Spor esnasında oluşan kazalar,
- Kulak, yanak ve şakak gibi organlarda ortaya çıkan ağrıdır,
- Baş boyun bölgesini etkileyen tümörler,
- Duruş bozuklukları,
- Sistemik rahatsızlıklar,
- Uyku sırasında dişlerin istemsizce sıkılması (Bruksizm),
- Yüzde değişik şişlikler,
- Diş eksiklikleri sonucu oluşan yetersiz işlev,
- Sürekli olarak tek taraflı çiğnemek,
- Diş sıkma ve gıcırdatma (Bruksizm),
- Stres,
- Diş eksiklikleri sonucu oluşan yetersiz işlevler,
- Çok uzun ve travmatik dental (diş) işlemler,
- Psikolojik, nörolojik ve psikiyatrik sorunlar,
- Anatomik bozukluklar,
- Sakız çiğneme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi alışkanlıklar
- gibi daha pek çok belirti yaşanabilir.