Sabit Protez Nedir ?

Haziran 14, 20230

Sabit Protez Nedir ?

Sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi (küçültülmesi) ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Dişlerin ağızda görünen kısımlarının yerine yapilan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Hasta tarafından daha kolay kabul edilirler, ancak uygulanabilmesi için belirli koşulların sağlanması gereklidir. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansda ve 1 haftada işlem tamamlanır. Sabit protezlerin çeşitleri arasında metal destekli seramik (porselen), metalsiz seramik (porselen) ve porselen laminalar bulunur. Hangi protezin size en uygun olduğu, hekiminiz tarafından belirlenecektir.

Sabit protezlerde, klasik ve günümüze kadar uygulanan yöntemlerde, protez oluşturulurken metal altyapılar dayanıklılığını sağlamak için kullanılırken, üst yapıda seramik estetiği sağlamak amacıyla kullanılır. Ancak, estetik ihtiyaçların artmasıyla birlikte teknolojinin gelişmesiyle, doğal görünümü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamaları da klinik çözümlere eklenmiştir. Bu konuda daha fazla bilgi için Estetik Dişhekimliği bölümümüze başvurabilirsiniz.

Kronlar, çürük veya başka nedenlerle aşırı madde kaybı olan, renkleşmiş ve rengi geri döndürülemeyen, şekil bozukluğu olan, zayıf kanal tedavisi görmüş dişlere veya implant üzerine yapılır.

Sabit protez
Sabit protez tedavisi

Köprü ise bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülerek özel kaplamalarla destek alınarak ara boşlukların doldurulması işlemidir. Köprü yapımı için destek olarak alınacak dişler şekillendirilip aynı işlemler gerçekleştirilerek yapılır.

Eğer dişlerdeki eksiklikler protez ile giderilmezse, komşu dişler ve diğer çenedeki karşı diş, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle diş kapanışında bozulmalar, çürükler ve diş kayıpları ortaya çıkabilir. Eksik dişlerin yerine protez yapılmaması, çiğneme fonksiyonlarının kaybına ve sindirim bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca, kaybedilen dişin konumuna bağlı olarak konuşma bozuklukları ve estetik sorunlar da ortaya çıkabilir.

Protez uygulamalarıyla, kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken, aynı zamanda bozulan konuşma düzeltilir ve daha iyi bir estetik görünüm sağlanır. Bu şekilde, eksik veya hasarlı dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Protezler, kaybedilen fonksiyonların tekrar kazandırılması amacıyla kullanılır.

Yıllar boyunca, çürükler veya kazalar sonucunda dişlerde madde kaybı veya kırılmalar oluşabilir. Bu durumlarda, kron veya köprü gibi protezler kullanılarak kaybedilen diş yapısı tekrar yerine konulur. Kronlar ve köprüler, kaybedilen dişlerin işlevini geri kazandırmaya ve estetik bir görünüm sağlamaya yardımcı olur.

Unutmayın, protezlerin uygulanması ve hangi protezin size en uygun olduğunun belirlenmesi için bir diş hekimine danışmanız önemlidir. Diş hekiminiz, ağız sağlığınızı ve estetik ihtiyaçlarınızı değerlendirerek size en uygun tedavi planını önerecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image