Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Ağustos 30, 2022

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi; Estetik açıdan güzel bir gülümseme sağlamak için, uygulanan tedavi şekline denir.  Her insanın bir takım kişisel estetik beklentileri bulunmaktadır. Estetik niteliklerin yanı sıra, sağlık ve doğallık ile birleştiğinde ortaya pozitif bir görüntü çıkmaktadır. Dişler arasındaki dizilim ve görünüm, dişleri çevreleyen yumuşak dokunun yapısı, hastanın yüz görünümündeki karakteristik yapı bir bütün oluşturmaktadır. Bu sebeple, yüz hatlarına uyum sağlayan detaylarla ilişkili olarak, diş hekimi ve teknisyenlerin titiz çalışmaları sonucunda doğal ve güzel bir görünüm hedeflenmektedir. Diş yapısının istenen nitelikleri kazanması, diş rengi, diş taşlarının giderilmesi, yüzey temizliği Restoratif Diş Tedavisi’nin önemli unsurlarıdır. Bu sebeple uygulama uzman diş hekimi ve deneyimli teknisyenler yönetiminde gerçekleştirilmelidir.

Restoratif Diş

Restoratif Diş Tedavisi Kimlere Uygulanmaktadır?

Birçok insan gülümsemesinin hoş ve etkileyici olmasını istemektedir. Bu sebeple estetik duyarlılığa sahip kişilerin Restoratif Diş Tedavisi yapılmalıdır. Ağız ve çene yapısında deformite ya da kaza sonucunda yaralanmalar sebebiyle oluşan deformasyonlar da bu tedavi şekli ile düzeltilebilmektedir. Diş etlerinde sorun yaşayan hastaların, dişlerinde kalıcı leke sorunu bulunan bireylerin, geriatri ve onkoloji hastalarının tedavilerinde bu yöntem uygulanabilmektedir. Tedaviye karar verildiğinde muayene bulguları değerlendirilmelidir. Sonrasında elde edilen veriler ışığında bilimsel veriler doğrultusunda uygun tedavi planı oluşturulmalıdır. Tedavi esnasında edinilen bulgular ışığında ortodonti, ortognatik cerrahi, plastik cerrahi, periodontal tedavi ve kozmetik diş hekimliği gibi yöntemlerden uygun olanları seçilerek uygulanmalıdır.  Tercih edilen tedavi yöntemleri hakkında hasta mutlaka önceden bilgilendirilmelidir.

Restoratif Diş Dolgusu Nedir?

Restoratif diş dolgusu diş renginde olan beyaz dolgulardır. Amalgam dolgunun gri-siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturması, estetik dolgu olarakta isimlendirilen restoratif diş dolgusunun tercih edilmesini sağladı. Beyaz rengi ile uygulandığı dişte estetik bir görünüm sağlayan estetik dolgular çok uzun ömürlüdür ve bio uyumlu olmaları sebebiyle amalgam dolgulara göre çok daha sağlıklı dolgulardır.

Bir diğer dolgu türü ise porselen dolgular. Kompozit dolgular ön bölgeler için tercih edilirken, porselen dolgular diş minesi gibi sert bir yapıya ve ısırma kuvvetine karşı dayanıklı olmaları sebebiyle arka dişler için tercih edilmektedir. Estetik olan ön dolgular yani bondingler diş boyunun uzatılması veya istenmeyen diş aralıklarının kapatılması işlemlerinde sıkça kullanılmaktadır.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan bir uygulamada diş beyazlatmadır. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri ortadan kaldırmak ve dişe beyaz bir görünüm sağlamak amacı ile uygulanan tedavi yöntemidir.

Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Restoratif diş tedavisinde birden fazla teknik uygulanmaktadır. Direkt veya indirekt kompozit uygulamalar, porselen estetik çalışmalar, gülüş tasarımının yapılması, diş beyazlatma uygulamaları, dentin hassasiyeti için yapılan tedaviler, vital pulpa tedavisi, Pre-protetik restorasyon uygulaması yapılmaktadır. Bunların dışında, yaşlı (Geriatri) ve onkoloji hasta gruplarına uygulanan konservatif diş tedavileri, yetişkinler için koruyucu tedavi uygulamaları gibi çeşitli yöntemler ile hastaların yaş, bireysel sorunları, ağız ve diş muayenesi bulgularının değerlendirilmesinin sonuçları göz önünde bulundurularak uygun tedaviye karar verilmektedir.

Restoratif Diş

Inley ve Onley Dolgu nedir?

Inley ve onley dolgular, dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Uzman bir diş hekimi tarafından yapılan muayene sonrasında dolgunun yapılacağı alanın ölçüsü alınıp, laboratuvar ortamında hazırlanıp bir sonraki seansta diş üstündeki boşluğa yerleştirilen estetik ve sağlam dolgulardır.

Restoratif Diş Tedavisi Genellikle Estetik Bir Gülüş İçin Mi Tercih Ediliyor?

Restoratif diş tedavisi hem estetik ve hem de dişin kaybettiği görevini geri kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemleridir. Genel olarak çürük dişlere uygulanan beyaz dolgu olarak düşünülse de restoratif diş tedavisi; diş yapısının birden çok nedenlere bağlı rahatsızlıkların yol açtığı diş formlarındaki bozulmaları düzeltmek, restore etmek, dişin fonksiyon ve estetiğini iade etmek ve en önemlisi soruna neden olan unsurların yeniden oluşmasını önleyici tedbirleri alacak koruyucu diş hekimliği prensiplerini uygular. Kısacası, uygulanan tedavi yöntemleri sadece estetik hedeflerle değil dişe fonksiyonelite kazandırmak ve korumak amacı ile uygulanan tedavi yöntemleridir.

Restoratif Diş Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Restoratif diş tedavisinden sonra dikkat etmeniz gereken herhangi zorlu bir kural yoktur. Dolgu sonrası dişte bir hassasiyet oluşumu çürüğün ne kadar büyük ve ne kadar derin olduğuna bağlıdır. Derin ve büyük çürüklere yapılan dolguların ardından 2-3 gün gibi geçici bir süre hassasiyet hissedilebilir.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image