Gingivitis Nedir?

Ağustos 30, 2022

Gingivitis Nedir?

Gingivitis, diş eti hastalığının ilk ve tedavisi en kolay aşamasıdır. Diş eti iltihabının nedeni, sürekli olarak dişlerin ve diş etlerinin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan, renksiz bakteri filmi olarak tanımlayabileceğimiz plaktır.

Diş ipi kullanılmadığı ve dişler her gün fırçalanarak plak uzaklaştırılmadığı takdirde, plak dişeti dokusunu tahriş eden toksinler üreterek dişeti iltihabına sebep olabilir. Diş eti hastalığının en erken aşaması olan bu dönemde hasar önlenebilir, çünkü dişi tutan kemik ve bağlı dokuları henüz etkilenmemiştir. Tedavi edilmediği takdirde, dişeti iltihabı, periodontitis’e dönüşebilir, dişlerinizde ve çenenizde kalıcı hasara yol açabilir. Gingivit erken evrelerinde önlem alınabilir, bu sebeple diş hekiminizle konuşmak ve diğer problemlere dönüşmeden önce belirtilerinizi anlamak önemlidir.

Gingivit Nedir?
Gingivit erken evrelerinde önlem alınabilir, bu sebeple diş hekiminizle konuşmak ve diğer problemlere dönüşmeden önce belirtilerinizi anlamak önemlidir.

 

Dişeti İltihabı Oluştuğunu Nasıl Anlarım?

Dişeti iltihabının klasik belirtileri, diş fırçalama sırasında kanayan kızarık, şişmiş veya hassas dişetleridir. Dişeti hastalığının bir başka belirtisi de, dişlerin uzun görünmesine yol açan dişeti çekilmesidir. Dişeti hastalığı, diş ve dişetleri arasında, plak ve yiyecek artıklarının toplanmasına yol açacak cepler oluşturabilir. Bazı insanlar, hastalık ilerlemese bile tekrarlayan kötü ağız kokusu veya ağızda kötü tatla karşılaşabilirler.

Akut Gingivitis Risk Faktörleri Nelerdir?

En çok 35 yaş ve altındaki kişileri etkiler. Riski artırabilecek faktörler, şu şekildedir;

  • Diş bakımı eksikliği
  • Kötü diş hijyeni
  • Kötü, düzensiz beslenme
  • Vitamin eksiklikleri
  • Boğaz, diş veya ağızdaki enfeksiyonlar
  • Zayıf bir bağışıklık sistemi
  • Sigara içmek
  • Stres

Akut Gingivitis Semptomları Nelerdir?

Çoğunlukla ani başlangıca halsizlik veya ateş eşlik edebilir.

  • Diş etlerinde ağrı
  • Kolayca kanayan diş etleri
  • Ağızda kötü tat; aşırı kötü nefes
  • Kızarık ve şiş diş etleri
  • Diş etlerinde gri kalıntı
  • Dişler arasında büyük ülserler veya diş eti dokusu kaybı
  • Yüksek Ateş
  • Rahatsızlık
  • Şişmiş lenf düğümleri

Akut Gingivitis Tedavisi

Akut Gingivitis tedavisi, bir el skaleri veya ultrasonik cihaz ile debridmandan oluşur. Debridman birkaç gün içinde yapılır. Hasta, dişlerini silmek için yumuşak bir diş fırçası ya da bez kullanır.  En belirgin iyileşme genellikle 24 ila 48 saat içinde ortaya çıkar ve ardından debridman tamamlanabilir. Debridman gecikirse (örnek verecek olursak; debridman için gerekli aletler mevcut değilse), oral antibiyotikler yardımcı olabilir. Rahatlama sağlanır ve semptomlar düzeldikten 72 saat sonrasına kadar devam edilebilir.

  • Antibakteriyel gargara
  • Diş ameliyatı
  • Düzenli diş temizliği
  • Enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler
  • Diyetteki değişiklikler
  • Bazen oral antibiyotikler

tedaviye yardımcı olur.

Gingivit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş sağlığı ve diş eti koruması sürekli takip edilmesi gereken önemli bir konudur. Çünkü yaşam boyu sürekli ihtiyaçların karşılanma kanalı olan ağız, bilhassa yeme, içme ihtiyaçlarıyla daima muhatap olmaktadır. Bu durumun hijyen koşulları gözetilmeden devam etmesi, çeşitli diş eti hastalıklarının tekrar etmesi için zemin oluşturmaktadır. Bu nedenle tartar, plak ve artık gibi ağız içi hijyenini negatif etkileyen unsurların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Yabancı maddelerin devamlı olarak diş etini deforme etmesi sonucu oluşan gingivit, uzman hekimlerce tedavi edilmediği takdirde, farklı diş hastalıklarına ve diş eti sorunlarına yol açmaktadır. Süreç sonunda diş kayıplarına sebep olan bu hastalıkların gelişmemesi için, gingivit olan diş etlerine etkin müdahalede bulunulmalıdır.

Gingivitin tedavi edilmemesi halinde yayılım gösteren bir iltihap türüdür. İlerleme nedeniyle diş dokusunu da sarabilecek güce erişen gingivit; periodontit benzeri diş iltihaplanmalarına yol açmaktadır. Periodontit dişin koruyucu tabakasına zarar veren bir iltihaplanmadır. Bu sebeple tedavi sürecinde uygun müdahale yapılmayan bu tarz hastalıklar, diş kaybına kadar varan ciddi sonuçlara sebep olabilirler.

Hangi Ürünler Gingiviti Tetikler ve İyi Gelmez?

Beslenme alışkanlıklarının vücut sağlığına olan etkisi, ilk olarak ağız içi sağlığıyla başlar. Besinlerin içerikleriyle ve fiziki özellikleriyle doğrudan muhatap olan diş ve diş eti dokusu, bazı ürünlerden negatif etkilenebilmektedir. Bu sebepten dolayı besinlerin dış ve iç içeriklerinin, diş eti sağlığını destekleyen yapıda olması ağız içi bakımında oldukça önemli bir husustur. Ayrıca gingivit sorunu yaşayan hastaların alkol veya sigara kullanımı var ise, bu alışkanlıklarına son vermeleri tedavi sürecini desteklemektedir.

Gingivit oluşumunu tetikleyen yahut var olan iltihapları kötü etkileyen bazı besinler mevcuttur. Fakat genel anlamda besinler ile ağız sağlığı ilişkisini miktar ve oran üzerine kurmak gerekir.

https://dentiummeram.com
Gingivitis, diş eti hastalığının ilk ve tedavisi en kolay aşamasıdır. Diş eti iltihabının nedeni, sürekli olarak dişlerin ve diş etlerinin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan, renksiz bakteri filmi olarak tanımlayabileceğimiz plaktır.

 

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image