Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıldır ?

Kasım 9, 20220

Diş Çıkarma Dönemi Nasıldır ?

Diş çıkarma döneminde dişlerin, kendilerine diş etlerinde yol açarak ilerlemesi bebeklerin ağzında rahatsızlık hissine neden olabilmektedir. Azı dişlerinin daha fazla yüzey alanına sahip olması diş etinde kendine yol açması sürecinin diğer dişlere oranla daha sancılı olmasına neden olabilmektedir.

Bebeklerin büyüme ve gelişme sürecinin son derece karışık ve çok aşamalı olduğu bilinen bir gerçek olmuştur. Bu süreç içerisinde bebeklerin vücudundaki tüm dokular büyük değişimler yaşamaktadır. Organların olgunlaşma sürecinde bazı rahatsızlıkların gelişmesi açısından risk taşımakla birlikte doğal ve normal süreçte de bazı klinik şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Bu olgunlaşma süreçleri arasında en önemlilerinden biriside bebeklerin diş çıkarma sürecidir.

Diş etinin içerisinde gelişimini tamamlayan süt dişlerinin ağız boşluğuna ulaşma süreci olan diş çıkarma çoğunlukla 4. – 7. aylar arasında başlamaktadır. Diş çıkarma süreci genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmekte olup dişlerin çıkma zamanı türlerine göre de değişmektedir.

bebeklerde diş çıkarma

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklerde Görülen Belirtiler Nelerdir?
  • Diş çıkarma döneminde bebeklerin diş etlerinde ödem ve kızarıklık görülebilmekte.
  • Dişlerin çıktığı bölgelerde yer alan lokal salgı bezleri tıkandığından sıvı dolu kabarcıklar oluşmakta.
  • Bebekler bu dönemde ellerini ya da sert cisimleri ağızlarına götürmeye eğilimli olur.
  • Genel bir huzursuzluk hali, sık ağlama ve sakinleşme dönemleri görülebilmekte.
  • Uyku düzenleri bozulabilir ya da uykuya dalmada zorluk yaşayabilmekte.
  • Tükürük salgıları artabilir ya da aşırı tükürük salgısı nedeniyle öksürük görülebilmekte.
  • Tükürüğün ağız kenarında birikmesine bağlı olarak bölgede kızarıklık, tahriş ve döküntü oluşabilmekte.
  • Azı dişleri çıkarken diş etlerinde oluşan ağrı nedeniyle yanak ya da kulak çevresinde kaşınma ihtiyacı oluşabilmekte.
Ebeveynler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmelidir?

Diş çıkarma dönemi her bebekte farklı geliştiğinden belirtilerden kaynaklanan rahatsızlığın giderilmesi için uygulanacak yöntemler farklılaşabilmekte. Bu nedenle ebeveynler farklı yöntemleri deneyip bebeklerini gözlemlenmesi gerek.

  • Dişin çıktığı bölgeye hafif ve soğuk baskı uygulanması genelde yararlı olur. Bebeğin ağzına rahatsız etmeyecek soğuklukta çiğneme oyuncakları, emzikler, kaşıklar gibi esnek cisimler verilebilmekte Dişlerin düzgün ve sağlıklı gelişmesi için ortodonti uzmanları tarafından önerilen ürünlerin kullanılması daha doğru olur.
  • 6-9 aydan büyük olan bebeklere hafif soğuk su içirmek rahatlatıcı olabilmekte.
  • Diş etlerine parmakla hafif masaj yapılabilir. Bebeğin annenin parmağını emmesi ya da dişlemesi de rahatlatıcı olabilmekte.
Bebeklerde diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Bebekte ilk dişin patlaması ile birlikte ağız ve diş bakımına da başlanması gerekir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişimi ve bakımının yapılarak çürümesinin önlenmesi, ileride çıkacak olan kalıcı dişlerin sağlığını da doğrudan olumlu etkilemektedir. 6. aydan itibaren dişlerin çıkma döneminin başlaması ile birlikte bebeğin diyetinde yeterli miktarda florürün bulunduğundan emin olunması gerekir. Florürün en önemli kaynağı içme sularıdır ve tüketilen suyun florür içeriği mutlaka bilinmesi gerekir. Bebeğin florür takviyesine ihtiyaç duyup duymadığı konusunda çocuk doktorları ve pedodonti uzmanlarına danışılması gereklidir.

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar işaretlendi *

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image