Zirkonyum Kaplama Ömrü Ne Kadardır?
Zirkonyum kaplama ömrü kişinin kullanım şekline bağlı olarak değişmektedir. Ortalama ömrü ise 5 veya 15 yıl arasındadır. Ancak gerekli tedbir ve bakımların düzenli bir şekilde yapılması durumunda bu süre zarfı uzatılarak 20 yıl gibi bir süre zarfında kaplamayı kullanmak mümkündür.Güzel bir gülüş yakalamak için çoğu kişi dişlerine zirkonyum kaplama yaptırmaktadır. Son dönemlerde sıklıkla uygulanan bu zirkonyum kaplama hakkında sorularda artmıştır. En fazla sorulan sorulardan birisi ise zirkonyum kaplama ömrü ne kadar sorusu olmuştur. Herhangi sert bir darbe ya da farklı olumsuz bir travma haricinde zirkonyumların kırılma olasılığı oldukça düşüktür.
Zirkonyum Kaplamanın Özellikleri :
- Doğal bir görünümü vardır.
- Oldukça sağlamdırlar.
- Kırılması veya çatlaması zordur.
- Korozyona ve aşınmaya karşı direnci oldukça yüksektir.
- Oksidasyona (oksitlenmeye) karşı sağlamdır.
- Yarı saydam özelliğine sahip olduğundan ve ışığı geçirdiğinden ana dişlere en uygun yapay diştir.
Zirkonyum Diş Kaplama Zararları :
- Uzun diş boşluklarında kullanımı uygun değildir.
- Metal destekli kaplamalarla kıyaslandığında fiyatı yüksektir.
Zirkonyum yaptıranlar memnun mu ?
Tedavi gören hastalarda olumsuz geri dönüş olmadığının yanısıra hastaların memnuniyet seviyeleri diğer kaplama yöntemlerine göre oldukça yüksektir.
Zirkonyum Diş Yeniden Beyazlatılabilir mi ?
Evet beyazlatılabilir. Takıldığı günden itibaren hekiminizin tavsiyelerine uyulduğunuz taktirde herhangi bir sararma olmaz. Fakat herhangi bir nedenle bakımın yeterli olmadığı durumlarda sararma oluşmasında ise klinik ortamında basit ve kısa bir işlemle dişler yeniden beyazlatılabilir.
Zirkonyum Diş Hangi Durumda tercih Edilmektedir ?
• Estetik amacıyla tercih edilmektedir.
• Diş beyazlatma işleminden yeteri verim alınamadıysa tercih edilir.
• Şekil ve duruş bozuklukları olan dişlerde de tercih edilir.
• Gülüş tasarımı yaptırmak isteyen kişiler de tercih edebilir.
• Koyu renkli dişlere sahip olan kişiler zirkonyum diş kaplama tedavisini daha çok tercih etmekte.
Zirkonyum Diş Etleri İle Uyumu Nasıldır ?
Zirkonyum, diş dokusuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli olan protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki ve diş etinde morarmaya benzer renklenme kesinlikle görülmez. Diş eti çekilmesine de neden olmaz. Yanlış fırçalama gibi nedenlerden dolayı diş eti çekilecek olursa estetik açıdan kötü bir görüntü vermez.
Zirkonyum kaplama diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?
Kişinin ilk olarak diş eti hastalığı iyileştirilir. Kişinin diş eti hastalığı tedavi edildikten sonra zirkonyum dişler yapılır.
Zirkonyum uygulamasını kimler yaptırabilir?
Zirkonyum kaplama, daimi dişlerin sürmesini takiben, her yaşta uygulanabilir. Ancak 18-20 yaşına kadar gelişim döneminde olunması nedeniyle çenenin büyümesi neticesinde aralanmalar gözlemleneceği için önerilmez.
Ağızda tat değişikliğine ya da kokuya sebep olur mu?
İçeriği metal olmadığı için bir tat değişikliği yapmaz veya kokuya sebebiyet vermesi mümkün değildir.
Ön Diş Zirkonyum Uygulaması:
Ön diş zirkonyum uygulaması özellikle yüksek dirence sahip olması ayrıca kırılmaya karşı dirençli olması ve opak olması nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. Bununla birlikte altta kalan renksiz diş yapısını maskeleme kabiliyetine sahip olması özelliği ile de son zamanlarda popüler bir diş materyali haline gelirZirkonyum, diş yapımında kullanılmakta olan ve beyaz renkli bir maddedir. Özel fırınlarda işlenerek saf mineral hali yerine zirkonya seramiği haline dönüştürülüp kullanılmakta.