Uçuklar (Herpes Virüsü)

Haziran 29, 2022

Uçuk Neden Çıkar?

Dudak bölgesinde çıkan uçuklar diğer alanlara göre daha hafif geçer ve çok fazla ağrı hissine neden olmaz. Dudak çevresi veya ağız çevresinde meydana gelir ve kabarcık şeklinde görülür. Dudak bölgesinde gözlemlenen uçuklar eczaneden reçetesiz alınabilen uçuk kremleriyle birkaç gün içinde geçebilmektedir. Uçuklara genellikle dudak bölgesinde daha sık rastlansa da uçuklar, bu bölgeyle sınırlı kalmaz. Bazı bireylerde, üst dudaklar ve burun arasındaki filtrum adı verilen üçgenimsi bölgede, burun içinde veya dışında, çene, boyun veya yanakta da uçuk oluşabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan, organ nakli geçirmiş bireylerde ya da kanser hastalarında gözde de uçuk oluşabilir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur ve körlüğe kadar gidebilir.

Uçuk tedavisi: Uçuk neden çıkar ve nasıl geçer? - Memorial

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk belirtileri genellikle enfeksiyondan dört ila yedi gün sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda semptomların görülmesi aylar sürebilir. Uçuk yaraları (lezyonlar) tipik olarak bir hafta ila 10 gün sürer. Uçuk çoğunlukla dudaklar, dil veya ağzın içini kaplayan mukoza zarının (ağız mukozası) çevresinde görülür. Uçuk yaraları ilk olarak, bir veya iki gün sonra patlayan içi sıvı dolu kabarcıklar olarak ortaya çıkar. Yaralar, virüsün bulunduğu sıvıyı dışarı çıkarır. Birkaç gün sonra yaralar kabuk oluşturacaktır. Virüs oldukça bulaşıcıdır Nitekim ciltten cilde temas yoluyla hızlıca yayılır.  Uçuk belirtileri özetle şöyledir:

  • Deride su toplanması, kaşıntı ve ateş yükselmesi
  • Dudaklarda, diş etlerinde özetle ağız çevresinde su dolu kabarcıklar- kızarıklar görülmesi
  • Dudaklarda ve ağızda tahriş olma şikayeti
  • Kas ağrısı

Uçuk Virüs Nasıl Bulaşır?

Herpes virüsü temasla bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler alınır. Virüsler deri ve/ veya mukozalardaki çatlaklardan vücuda girerler. Sinir hücrelerini tutarak bu sinirlerin lifleri boyunca ilerlerler. Liflerin ganglion denilen ana merkezlerine yerleşirler. Ardından o bölgeye ait cilt ya da mukoza bölgesinde lezyonlarını oluşturmaya başlarlar. Virüsler yerleştikleri yerde ölmezler. Yapılan tedaviler de virüslerin yok edilmesini değil hastalık oluşturmalarını önlemek ya da en azından azaltmak amacıyla yapılabilmektedir. Uçuk virüslerinin kuluçka süresi 2 ila 12 gün arasında değişir.

Uçuk Neden Olur: Doğal Yöntemlerle Uçuk Nasıl Geçer?

Uçuk Oluşumu Önlenebilir Mi?

Hiç uçuğunuz olmadıysa, uçuk geçirdiğini bilen kişilerle cilt temasından kaçının. Uçuk geçirdiyseniz, hastalığı neyin tetiklediğini belirleyerek ve tetikleyiciden kaçınarak nükslerin sayısını önleyebilir veya azaltabilirsiniz. Örneğin, güneşe maruz kalma bir tetikleyiciyse, güneşteyken güneş kremi kullanın. Sık sık uçuk problemi yaşıyorsanız, doktorunuza danışın. Uçuk geliştirdiğinizi anladığınız anda tedaviye başlamak, iyileşmeyi hızlandırabilir ve uçuğun iyileşmesi için gereken süreyi azaltabilir. Herpes uçuk virüsünün oluşturduğu içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklık sıklıkla şu bölgelerde karşımıza çıkar;

  1. Dudaklar
  2. Dudak etrafı
  3. Filtrum (Burunla üst dudak arasındaki çukur bölge)
  4. Yanaklar
  5. Çene
  6. Burun derisi
  7. Diş etleri
  8. Damaklar
  9. Dil
  10. Boğaz bölgesi
  11. Daha ender olarak gövde, kol ve genital bölgeye de yerleşebilirler.

Kabarcıklar aniden oluşur. İçi su dolu kümecikler yapar. Kısa müddette patlar ve açık yaraya dönüşür. Çevresi hafifçe kızarık ülser şeklindedir. Birkaç günde  kabuklanır. Kabuk gittikçe daha kuru bir görünüm kazanır. Yaralar iz bırakmadan iyileşir. Hastalığın etken sıvı dolu kabarcık döneminde parmaklar, dil yahut dişler aracılığıyla tahriş edilmesi hastalığın yayılmasına ve iyileşme süresinin uzamasına yol açar.

Uçuk enfeksiyonunda ek olarak;

Diş etlerinde şişme, kanama, kızarma olabilir

Dilde ve yanaklarda yaralar oluşabilir

Boğaz ve bademciklerde ülserler oluşabilir

Konuşma ve yiyecek yeme zorluğu yapabilir

Boyun lenf bezlerinde şişlik görülebilir

Uçuk Vücudun Hangi Bölgelerinde Çıkar?

Herpes simpleks 1 virüsü çoğu zaman belden yukarı yerlere yerleşir. En sık da dudak, yüz ve ağız içerisine yerleşir.

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk tedavisi; uçuğun ortaya çıkmasını tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması (bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, güneşten korunma gibi) ve ilaç kullanımı ile sağlanmaktadır.
Uçuk tedavisi için kullanılan ilaçlar; lokal olarak sürülebilen, ağızdan alınan ve enjekte edilen şekillerdedir. Tedavi için bazen tek bazen de kombine olarak kullanılabilirler.
Genital bölgede çıkan uçuklar, rahim ağzı kanserine neden olan HPV (human papiloma virüsü) ve aids hastalığına neden olan HIV virüsünün ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle genital bölgedeki uçuklar mutlaka tedavi edilmelidir.
Genital bölge uçuklarının tedavisinde de yine ağızdan alınan güçlü antiviral ilaçlar ve lezyonların çabuk iyileşmesini sağlayan lokal/sürülebilen ilaçların kullanımı ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

 

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image