Konya Şeffaf diş teli Nedir ?

Aralık 12, 20220

Şeffaf Diş Teli Nedir ?

Şeffaf diş teli; diş çarpıklığı, diş ayrıklığı, diş yamukluğu gibi ağız ve çene yapısını etkileyen diş sorunlarının tedavisinde metal diş teli yerine kullanılır. Şeffaf diş teli, aynı zamanda dişin kendi rengine çok yakın olmasından dolayı bazı kişiler tarafından daha estetik bulunur ve bu yüzden tercih edilir. Şeffaf diş teli, metal olana göre daha az görünür olduğu için, bu kişilerin sosyal hayatlarında konuşurken ya da gülümserken kendini daha rahat hissetmesini sağlar.

Şeffaf diş telleri dişe sabitlenerek uygulanır ve belirli aralıklarla hekim tarafından hareket ettirilerek dişlerin hizalanması sağlanır. Şeffaf diş teli tedavisi genellikle 6 ay ila 2 yıl içerisinde tamamlanmış olur.

şeffaf diş teli
diş teli tedavisi için sitemizden randevu alabilirsiniz.

Şeffaf Diş Teli Nasıl Uygulanır?

Şeffaf diş teli, dişlere basınç uygulayarak diş bozukluklarının zaman içinde düzelmesini sağlar. Ortodontistler tarafından gerçekleştirilen şeffaf diş teli tedavisinde, öncelikle hastanın ağız ve çene yapısı kontrol edilir. Eğer hastanın ağzında; kanal tedavisi, diş dolgusu ya da diş çekimi gerektiren durumlar varsa öncelikle bunların tedavisi gerçekleştirilir. Tedavi edildikten sonra iyileşen dişlere diş temizleme işlemi yapılır. Bu uygulama şeffaf diş kelepçelerinin diş yüzeyine daha iyi takılması açısından önemlidir. Herhangi bir diş rahatsızlığı olmayan hastalara ise direkt diş temizleme işlemi yapılarak dişleri, şeffaf diş teli takılmasına uygun hale getirilir.

Hekim tarafından hastanın ağzına ekartör denilen bir aparat yerleştirerek işlem boyunca ağzının açık kalmasını sağlanır. Her dişe tek tek yapıştırıcı madde sürülür ve şeffaf teli tutacak kelepçeler yapıştırılır. Dişlere yapıştırılan kelepçelerin arasına ark teli yerleştirilerek tüm kelepçelerin içinden geçirilir ve son olarak kelepçeleri ark teline sabitlemesi için bağlama lastiği kullanılır. Bu bağlama lastikleri her muayenede değiştirilebilir. Şeffaf tel tedavisinde bağlama lastiği ve ark teline uygulanan basınçla kelepçeler hareket ettirilerek, dişlerin yerine oturması sağlanır. Diş tellerine uygulanan basınç kişinin günlük hayat içerisinde yemek yemek, konuşmak gibi etkinliklerde bulunmasını uzun vadede etkilemez ancak tedavinin ilk günlerini kapsayan alışma süresi dolana kadar etkisi olur ve ağrı yapabilir.

Şeffaf diş teli tedavisi tamamlandığında hekim, tüm diş tellerini tek tek çıkararak diş yüzeyini kontrol eder. Eğer diş yüzeyinde yapışkan bir madde kalmışsa hastaya yeniden diş temizleme işlemi uygulanır. Diş teli çıkarıldıktan sonra geçici bir süreliğine takılıp çıkarılabilir bir plak verilir. Böylelikle, dişlerin bir arada kalması sağlanır ve boşluk oluşumunun önüne geçilir. Diş plakları hekimin önerisine göre tüm gün takılabileceği gibi sadece yatarken de kullanılabilir.

şeffaf diş teli
diş teli tedavisi için sitemizden randevu alabilirsiniz .

Şeffaf Diş Teli Ağrılı Bir Yöntem Midir?

Şeffaf diş teli ağrılı veya acılı bir tedavi işlemi değildir. Bu nedenle işlem sırasında gerek görülmedikçe hastaya herhangi bir anestezi yöntemi uygulanmaz. Tedavi birkaç saat sonra ise ağrı ve çene kemiğinde basınç hissedilebilir ancak ortalama birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Diş telleri bazen diş etine batabilir ve buna bağlı ufak yaralar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda ortodontistiniz tarafından size önerilen ilaç veya mumları kullanabilirsiniz.

Şeffaf Diş Telleri Kimlere Uygulanır?

Şeffaf diş teli tedavisinin üst yaş sınırı yokken çocukların tedavisinde ise süt dişlerinin dökülmesi beklenir. Bu nedenle genellikle 8 yaş ve altı çocuklara şeffaf diş teli tedavisi önerilmez. Bunun dışında ise; çarpık diş sorunları, dişler arasındaki boşlukların kapatılması, üst üste binen dişlerin tedavisi ya da dişlerin önde olması gibi diş sorunları olan herkese şeffaf diş teli tedavisi kolaylıkla uygulanabilir.

Şeffaf Diş Tellerinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Şeffaf diş teli takıldıktan sonra kişinin ağız ve diş sağlığı hijyenine de dikkat etmesi gerekir. Her yemekten sonra diş tellerinin fırçalanarak temizlenmesi, plak ve yemek artıklarının birikmemesi açısından önemlidir. Diş teli temizliğinde genellikle orta sertlikte diş fırçalarının kullanılması önerilir. Diş temizliği; arka dişlerde içten dışa doğru süpürme hareketiyle yapılırken, dişin çiğnediği yüzeyde ileri geri hareketiyle yapılır. Diş telinin takılı olduğu yüzeyde ise kelepçelerin arasını daha iyi temizleyebilmek yuvarlak hareketlerle fırçalanır. Tüm işlem bittikten sonra ise ara yüz fırçasıyla diş tellerinin arası temizlenir.

Şeffaf Diş Teli ile Şeffaf Plak Arasındaki Fark Nedir?

Şeffaf diş telleri ve şeffaf diş plakları genellikle birbiriyle karıştırılabiliyor olsa da aralarında önemli bir fark bulunur. Şeffaf diş telleri sabit kalırken, şeffaf diş plakları kullanan kişi tarafından istediği zaman takılıp çıkarılabilir. Şeffaf diş telleri dişlerin üstüne sabitlenir ve diş hekimi her muayenede diş tellerini yeniden ayarlar ve zamanla dişlerin yer değiştirerek hizalanmasını sağlar. Şeffaf diş plakları ise kişinin ağız ve diş yapısına uygun olarak kişiye özel tasarlanır ve sürekli olarak kullanılması halinde dişlerde düzelme sağlar.

şeffaf diş teli
diş teli tedavisi için sitemizden randevu alabilirsiniz.

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar işaretlendi *

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image