Periodontoloji Nedir ?
Periodontoloji, dişlerin etrafındaki diş eti dokusunu ve destek dokularını tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır. Diş eti hastalığı olarak da bilinen periodontal hastalık, diş eti iltihabından ileri seviyedeki diş eti ve kemik kaybına kadar değişen bir dizi rahatsızlığı içerir. Bu rahatsızlıklar, dişleri tutan diş eti ve kemik dokusunun zarar görmesiyle sonuçlanır.
Periodontal hastalıkların en yaygın nedeni, plak adı verilen bir bakteri filmi oluşumudur. Plak, dişlerin yüzeyinde birikerek, diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Tedavi edilmediği takdirde, plak, diş etleri ile diş arasındaki boşluğa yerleşerek, diş etlerinin ayrılmasına neden olan bir cep oluşumuna yol açar. Bu cebin içinde daha fazla bakteri birikir ve diş eti hastalığının ilerlemesiyle dişin etrafındaki kemik dokusu kaybedilir. Bu durum, dişin kaybına ve çevre dokuların da zarar görmesine neden olabilir.
Periodontoloji tedavisi, diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmak ve kaybedilen kemik dokusunu yeniden kazanmak için tasarlanmıştır. Tedavi, diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir ve hastanın diş etlerini ve kemik dokusunu kontrol etmek için özel aletler kullanılır.
Tedavinin ilk adımı, diş hekimi tarafından yapılan kapsamlı bir muayenedir. Bu muayenede, diş eti hastalığının tipi ve aşaması belirlenir. Tedavinin devamı, diş eti hastalığının aşamasına bağlı olarak değişebilir. Tedavi, genellikle dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesini, bakteri plağının uzaklaştırılmasını, kök yüzeylerinin düzgün bir şekilde pürüzsüzleştirilmesini ve dişlerin üzerindeki tartarın temizlenmesini içerir.
Daha ileri evrelerdeki periodontal hastalıklar için, diş hekimi periodontal cerrahi tedaviler de önerebilir. Bu tedaviler arasında, dişlerin etrafındaki kemik dokusunun yeniden yapılandırılması veya hastalıklı diş etlerinin alınması yer alır.