Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Ağustos 18, 2022

Hamilelik, Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında normalde olması gereken diş bakımına biraz daha hassasiyet gösterilirse bir problemle karşılaşılmaz. Hamilelik sırasında bebeğin kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden karşıladığı inancı tamamen yanlıştır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum alınamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar, annenin kemiklerinden karşılanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi mümkün değildir.

Hamilelik, dişleri olumsuz yönde etkilemez ancak kötü ve bakımsız dişler hamileliği etkiler. Şöyle ki; yapılan araştırmalar diş ve dişeti hastalıklarının erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek riskini 3-4 kat artırdığını göstermektedir. Bu nedenle hamileler, ağız bakımlarına ve beslenmelerine dikkat etmelidir.

Hamilelikte Diş Problemleri Artar Mı?

Hamilelik sürecinde anne adayının vücudu çok sayıda değişikliğe uğrar. Bu değişiklikler sırasında diş ve diş eti hassasiyeti gözlemlenmesi beklenen bir durumdur. Değişen hormon seviyeleri vücudun bakterilere karşılık verme şeklini etkileyebilir, bazen vücudu bakterilere karşı savunmasız hale getirebilir. Ancak bu durum mutlaka bir problem, hastalık veya diş kaybı yaşanacağı anlamına gelmemektedir. Özellikle hormonlar ve kusma gibi bazı refleksler ağız içi mukozasının değişmesine neden olur. Hormon değişikliğine bağlı olarak diş etlerinde ödem ve kanama gözlemlenebilir. Ağız yapısındaki bu değişim diş ve diş etlerini hassaslaştırabilir. Hamilelik öncesinde yeterli tedavi sağlanmamış rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olabilir. Ağız ve diş sağlığını dış faktörlerden daha kolay etkilenebilir hale getirebilir. Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında alınacak koruyucu önlemler bütün bu sürecin önüne geçebilmektedir.

Hamilelikte Diş Röntgeni Zararlı Mıdır?

Bu dönemde dental problemlere bağlı şikayetlerin geçici olarak çözümlenmesi filmsiz de olabilir, asıl tedavi doğumdan sonraya bırakılabilir. Dental tedavinin aşamalarının (kanal tedavisi vb.) takibi için film çekilmesi uygun değildir. Gerektiğinde başarısız tedaviler doğum sonrası tekrarlanmalıdır.

Annenin genel sağlığının söz konusu olduğu önemli tablolarda yaklaşım farklı olabilir. Tanı için filmin kaçınılmaz olduğu durumlarda; her ne kadar dişhekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de, gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılması gerekir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Dişler Hamilelik Sırasında Daha Çabuk Mu Çürür?

Daha önce de belirtildiği gibi ‘hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği’ inancı kesinlikle doğru değildir.
Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır;

  • Bebek beslenen dönemde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir
  • İlk aylarda görülen kusmalardan sonra, anne, ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir.Gebelik hormonlarının (östojen, progesteron) etkisi ile diş etleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir.

Hamilelikte Diş Problemleri Nasıl Önlenebilir?

  • Diş eti iltihabı dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi yapılmalıdır.
  • Diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalıdır.
  • Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir.
  • Diş hekimine daha sıklıkla gidilmesi, etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivitis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda diş eti irritasyonunu ve hamilelik tümörlerinin oluşma riskini azaltır.
Hamilelikte Diş Çekimi

Dişin çekilmesi, gebelik süreci dışında da diş hekimlerinin en son başvurduğu yöntemlerden biridir. Dişin çekilmesi gerekiyorsa, ortada ilerlemiş bir problem olabilir. Gebelik sürecinde lokal anestezi, kadın doğum uzmanının da izniyle uygulanabilmektedir. Bebeğe etki ihtimali yok denecek kadar azdır. Tedavi edilmeyen dişin bebeğe etki oranı, anesteziye göre çok daha yüksektir.

Hamilelikte Kanal Tedavisi

Hamilelik sürecinde anne adayına kanal tedavisi de uygulanabilmektedir. Gelişmiş teknoloji, döner aletler ve ” apex locator” denilen kök ucu bulucu cihaz sayesinde röntgen çekilmeden uygulama yapmak mümkündür. Annenin konforu açısından acil değilse doğum sonrasına ertelenmektedir. Tedavi istenmesi durumunda, anne adayları diş apsesinden kaynaklanan bir enfeksiyonun bebeğe çok daha fazla zarar vereceğini unutmamalıdır. Ayrıca antibiyotik kullanımı gerektiren durumlarda da kadın doğum doktorunun onayı dahilinde etkisi daha az antibiyotikler kullanılabilmektedir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image