Gömülü diş nedir ?
Gömülü diş veya gömük diş ağızda çıkması gereken yere çıkma vakti geçmesine rağmen çıkamamış dişlere denmektedir.Gömülü dişlerin tamamı çene kemiğinin içinde kalabileceği gibi aslında doğru yerde olup üzerlerinde sadece yumuşak doku olduğundan da görünmemektedir.Dişlerin bir kısmının ağızda görülüp kalan kısmın diş etinin altında kaldığı dişlere de yarı gömülü dişler denmektedir.
Dişler neden gömülü kalır?
Dişlerin gömülü kalmasını etkileyen çokça faktörü bulunur. Bu sebeplerin bazen bir tanesi, bazen birden fazlası aynı anda etkili olabilmektedir. Dişlerin gömülü kalma sebepleri arasında genetik faktörler de şunlardır: komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması , çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması ve sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerin de tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun (iltihap) sürmeyi etkilemesi sayılabilmektedir.
Hangi dişler daha çok gömülü kalır?
Hangi dişlerin gömülü kalacağı bireyden bireye değişmekle birlikte sıklıkla alt yirmi yaş dişi, üst yirmi yaş dişi ve 3. kesici dişler (kanin dişi, köpek dişleri) en çok gömülü kalan dişler olmuşturlar. Diğer dişlerinde gömük kaldığı vakalar mevcut bulunur.
Gömülü dişler nasıl tedavi edilir?
Gömülü dişler hastanın estetiği ve fonksiyonunu etkileyecek bir bölgede ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedaviyle yerine getirilmesi demektir. Bu sayede gömülü dişin eksikliğinden kaynaklanan estetik ve fonksiyonel problem ortadan kalkmış olur ve gömülü dişin yaratabileceği olası zararlar da ortadan kalkmış olmaktadır.
Gömülü diş ortodontik olarak hareket ettirilemeyecek konum ve durumdaysa, alternatif tedaviler düşünülür. Bu tedaviler, dişin cerrahi yöntemle çekilmesi, belirli aralıklarla takip edilmek şartıyla yerinde bırakılması olmaktadır.
Gömülü dişler sürdürülerek (hareket ettirilerek) kullanılır hale getirilir mi?
Gömülü kalmış olan dişler önce mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir çok gömülü diş, özellikle de hastanın estetiği ve fonksiyonunu çok etkileyen kesici dişler, ortodontik tedavi ile sağlıklı bir şekilde yerine getirilir.
Gömülü dişler nasıl alınır (çekilir) ?
Gömülü dişler dişin konumuna, diğer dişlere etkilerine, kemik içerisindeki seviyelerine, dişin gelişimsel bir şekli bozukluğu olup olmadığına, etraf dokuda yaratabileceği hasara göre de lokal anestezi altında alınabileceği gibi sedasyon dediğimiz derinliği ve süresi anestezi uzmanının verdiği ilaçlarla ayarlanabilen uyku halinde de alınabilmektedir. Gömülü dişlerin alınması için en uygun zaman herhangi bir belirti göstermediği yani akut enfeksiyon durumunun olmadığı tercihen iyileşme kapasitesinin daha iyi olduğu genç yaşlandırmaktadır. Şiddetli ağrı, şişlik gibi aktif iltihap belirtileri varsa aneljezik, antienflamatuar ilaçlarda tablo baskılanıp sonrasında alımı da uygun olur.
Gömülü dişler alındıktan sonra ağrı, şişlik, morarma olur mu?
Gömülü dişler alındıktan sonra operasyon sırasında çevre kemik dokulara baskı oluşturulduğundan dolayı şişlik, ağrı ve morarma olabilmektedir. Bu gibi durumlar normal iyileşme süreci olarak kabul edilse bile her durumda mutlaka operasyonu gerçekleştiren doktorunuza danışılmalı gerekirse kontrol randevusu talep edilmesi gerekir. Genelde oluşabilecek sorunlar doktora danışıldığında kolayca halledilebilecek komplikasyonların nasılsa normaldir denerek atlandığı dururmlarda ortaya çıkmaktadır. Oluşabilecek şişliği en az seviyede tutmak için doktorunuzun önerdiği şekil ve sürede buz kompres uygulanmalı, ağrılar için ise verilen ilaçlar düzgün doz ve saatte alınması gerekir.