kırılan dişin kökü kalırsa ne olur ?

Aralık 8, 2019

kırılan dişin kökü kalırsa ne olur?

Eğer diş kırılması enfeksiyonel olarak ortaya çıkmışsa da ilk önce burada yapılması gereken işlem bunu oluşturan faktörler tespit edilerek enfeksiyonu ortadan kaldırması gerekir.

Kırılan dişin kökü kalırsa ne olur sorusu en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biriside budur. Dişler vücudun en sert yapılarından birisidir. Fakat bazı durumlarda bu yapılarda kırılmalar oluşmaktadır. Diş kırılmaları genelde travmatik olaylar sonucunda meydana gelmektedir. Yani kişinin yaşadığı araba kazası, sporda çarpışma ya da çarpma gibi olaylar diş kayıplarına neden olmaktadır. Elbette, bunların dışında derin diş çürüğü ve dolgunun düşmesi dişlerin sağlamlığını azaltarak kırılmasına yol açabilir. Eğer diş kırılması enfeksiyonel olarak ortaya çıkmışsa da ilk önce burada yapılması gereken işlem bunu oluşturan faktörler tespit edilerek enfeksiyonun ortadan kaldırılması demektir.  Bütün bunların dışında kişiler tarafından buz, fıstık, fındık gibi sert yiyeceklerin tüketilmesi, özellikle uykuda dişlerin gıcırdatılması ya da kemik erimesi görülmesi gibi sorunlarda diş kırılmasını meydana getirmektedir.

kirilan dis 1

Kişiler diş kırılması problemi ile karşı karşıya geldiklerinde mutlaka bir diş hekimine başvurması gerekir. Büyük bir kırılma olmadığı müddetçe genel olarak diş kırılması ile karşılaşanlar bir hekime görünmeyi reddetirler. Fakat boyutu ne olursa olsun dişin kırılması durumunda kökü diş eti içerisinde kalmakta ve böylece hem estetik açıdan hem de ağız sağlığı açısından daha büyük sorunlara yol açar.

Diş Kırılması Yaşandığında Yapılması Gerekenler Nedir ?

  • Diş kırılması o an gerçekleştiyse parçalarını toplayın ve diş hekiminize ulaştırmak için temiz bir kap içerisine koyunuz.
  • Dişinizin ağız içerisinde kalan kısmını ılık su ile gargara yaparak temizlenmesi gerek.
  • Eğer dişiniz çarpma gibi yaralanma sonucunda kırıldıysa gerçekleşebilecek şişmeyi önlemek amacıyla bölgeye dışarıdan buz kompres uygulayınız.
  • Hemen dişçinizden bir randevu talebi isteyiniz.

dis kirilmasi 1

Kırılan Diş Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Kırılan dişin kökü kalırsa ne olur sorusu çeşitli tedavi yöntemlerinin varlığı ile yanıt bulabilir. Başlıca var olan tedavi türleri; kanal tedavisi ya da cerrahi işlemler gerekir. Bakteriler sonucunda enfekte olan dişlerin zaman içerisinde pulpa yapısı ölür. Ölü yapı hızlı bir şekilde uzaklaştırılır ve kanal tedavisi yöntemi ile kökler temizlenerek plastik dolgu maddesi yardımıyla doldurmaktadır. Böylece dişler yeniden estetik bir görünüm kazanır. Eğer dişin büyük bir kısmı başka nedenler ile kırıldıysa kırılan bölgeye kuron uygulanmakta ve eski haline yeniden kavuşturulması gerekir.
Kırılan diş kökü eğer çok derinde değil ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan tedavi uygulanabilmesi gerekir. Eğer kök çok derinde ise mutlaka cerrahi müdahaleler ile işlem yapılması gereklidir. Diş kırılması sonucunda kökü içeride kaldıysa ve eski haline dönebilecek şekildeyse mutlaka estetik müdahaleler ile diş kurtarılır. Kök kanal tedavisi uygulanarak da dişin diğerlerine zarar vermesinin önüne geçilir. Fakat artık diş bu tedavi yöntemlerinin hiçbirine yanıt verecek durumda değilse, pulpa kısmı neredeyse tamamen kaybolmuş ve kök çok derinde ise işte o zaman çekilir. Yine de unutulmamalıdır ki ilk amaç her zaman dişin yitiminin önlenmesi gerekir.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image