Diş Sıkma (Bruksizm) Nedir?
Diş sıkma (bruksizm) kişinin uyku sırasında bilinçsizce dişleri sıkma, ağız açık uyuyanlarda uyku sırasında çenenin aniden kapanması veya diş gıcırdatma olarak üç farklı nedene ayrılmakta. Bruksizm olan bireyler uyanıkken de dişleri bilinçsizce sıkılabilir. Bu bireylerde horlama ve nefes almada duraklamalar (uyku apnesi) gibi uyku bozukluklarına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu gözlemlenir. Bazı bruksizm vakaları herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu düzeydeki kişilerde hafif seyredebilir. Bunun yanında zaman ilerledikçe çene bozukluklarına, baş ağrılarına, hasarlı dişlere vb. sorunlara yol açacak kadar sık ve şiddetli olabilmekte.Bunun yanında kişilerde psikolojik, genetik ve stres faktörlerine bağlı olarak gelişebilir. Pek çok hastada beraberinde psikiyatrik belirtilerin de bulunuşu görülmektedir. Böyle hastaların psikiyatri desteği alması tavsiye edilmektedir.
Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri?
Uzmanlar bruksizme neyin sebep olduğunu tam anlamıyla saptayamamışdır. Genetik, fiziksel ve psikolojik faktörlerin rol oynadığı fikrini savurmaktadırlar. Birçok uyanık bruksizm vakası anksiyete, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygulardan kaynaklanıyor olabilme olasılığı yüksektir. Yaş bruksizm için etkileyici bir roldedir. Küçük çocuklarda yaygın olarak görülür fakat yaşı ilerledikçe bu durum azalmaya başlamaktadır. Bruksizmi antidepresanlar destekleyebilmekte.Aynı zamanda sigara içmek, kafeinli içecekler, alkol tüketmek veya keyif verici ilaçlar kullanmak bruksizm riskini artırabilmektedir.
Diş Sıkma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir?
- Kişinin uyku esnasında yüksek sesle dişleri gıcırdatması
- Birbirine kenetlemeden dolayı artan diş ağrısı
- Dişte hassasiyet, yontulan ya da çatlayan dişler
- Çene, boyun ve yüzde meydana gelen ağrı
- Dişin derin katmanlarını açığa çıkaracak şekilde aşınan diş minesidir
- Kulakta bir rahatsızlık olmasa da kulak ağrısı şeklinde hissedilen ağrıdır
- Şakaklarda başlayan hafif ağrı
- Uyku bozukluğu
- Yanakların iç bölümünde çiğnemeden kaynaklanan tahribat
- Yorgun veya kasılan çene kasları ile bütünüyle açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çenedir
gibi olgular bruksim olduğu belirtisini tetiklemektedir. Bu şikayeti olan kişiler mutlaka bir diş hekimine ya da doktora danışması gerekir. Aynı zamanda çocuklar için de aynı şey geçerli olur.