Diş Sallanması Nedir?

Ağustos 22, 2022

Diş Sallanması Nedir?

Diş sallanması diş hekimlerinin sıklıla karşılaştığı bir durumdur. Diş sallanması yetişkinlerde, dişleri destekleyen dokuların ve kemik yapısının hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Çocuklarda ise diş sallanması veya gevşek bir diş, gelişim süreci içerisinde normal olarak görülmektedir. En ufak bir dokunuş, dişin hareket etmesine neden olabilir. Yemek yeme sırasında özellikle de bir şeyleri çiğneme anında sallanan dişte daha fazla gevşeme görülebilir. Eğer bir kişi dişlerinde sallanma ya da diş etlerine zayıflama gibi sorunlar olduğunu anlarsa zaman kaybetmeden hemen bir diş hekiminin kapısını çalmalıdır. Aksi halde çok çabuk işerleyen bu hastalık işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.

Süt dişlerinin düşmeye başladığı ve yerine kalıcı dişlerin çıktığı dönemde, çocuklarda diş sallanması sıklıkla görülür. Adolesan dönem denilen büyüme ve olgunlaşma dönemine gelindiğinde ise diş sallanması normal olarak kabul edilmez.

Ergenlik dönemi sonrasında dişler kalıcı ve ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan diş sallanması veya diş gevşekliği panik yaratıcı bir durum olarak görülmektedir. Yetişkinlik döneminde görülen diş sallanması şikayetinin bazı sebepleri ciddi değildir. Bazı sebepler ise ciddi olarak nitelendirilir ve hızlı bir şekilde tedavi gerektiren durumları işaret edebilir.

Diş Sallanmasının Nedenler Nelerdir?

Dişlerin sallanması özellikle yemek yeme anında insanların kendilerini kötü hissetmelerini ya da şiddetli diş ağrıları ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilmektedir. Bu sebeple birçok kişi yaşadıkları sallanma ya da benzeri sorunlardan hemen kurtulmak istemektedirler. Diş hekimleri bu duruma maruz kalmamak için öncelikle günde en az 2 kez dişlerin fırçalanmasını veya diş etlerini güçlendirici özellikleri olan özel gargaraların kullanılmasını önermektedirler. Bunlar genellikle dişlerin sallanmasından önce alınacak olan önlemlerdir.

Eğer dişler sallanmaya başlamış ise o zaman bu durumun daha da kötüye gitmemesi için hangi teknikleri kullanılması gerektiği hakkında araştırma yapılmalıdır. Diş hekimleri uygulayacakları özel teknikler ile kısa zaman içinde diş etlerini ve diş köklerini güçlendirip sallanmanın yok olmasını sağlayabilmektedirler. Klinik ortamında yapılan müdahalelerin yanı sıra bazı özel ilaçlar veya bitkisel takviyeler ile de bu durumda istenen sonuçlar alınabilmektedir.

Diş Sallanması

ANİDEN DİŞLERİN SALLANMASININ NEDENİ NEDİR?

  • Kötü ağız hijyeni en sebeplerdendir.
  • Depresyon ve anksiyete hikayesi
  • Alkolizm
  • Uyuşturucu kullanımı
  • İmmün sistem bozuklukları
  • Anne, baba, büyükanne veya büyükbabada benzer problemlerin olması
  • Dişlerin birbiri ile kapanışında bozukluklar
  • Sistemik hastalıklar ve stres en önemli sebeplerdendir.

Periodontal Diş Eti Hastalıkları

Eğer diş eti hastalığı sebebiyle bir ya da daha fazla dişiniz gevşekse, bir diş hekimi tarafından detaylı bir tetkik yaptırmak önemlidir. Dişlerinizi, çok gevşek olsalar dahi kurtarabilecek pek çok tedavi mevcuttur. Diş hekiminiz önce birkaç röntgen çekecek ve diş ile diş etleri arasındaki derinliği özel bir aletle ölçecektir. Bu özel alet diş etinin tepesinden dişin kenarındaki diş eti cebinin alt tarafındaki mesafeyi ölçer. Sağlıklı diş eti cepleri 2-3 milimetre derinliktedir. Üç milimetreyi geçen derinlikler gingivitis (erken diş eti hastalığı) ya da periodontitis (kemik kaybı ile sonuçlanan ileri düzey diş eti hastalığı) varlığına işaret eder. Tedavi seçenekleri kök tesviyesi (kök yüzeylerinin tartardan temizlenerek parlatılması), talaşlamak (gevşek dişleri birbirine tutturmak için özel maddeler kullanmak) ve operasyonu (kök yüzeylerine ulaşmak için diş etlerinin geri çekilmesi, kemik ve diş etlerinin yeniden şekillendirilmesi ve iyileşmesi için dikiş atılması) içeren bir kombinasyonu içerir.

Diş Sallanması Tedavisi

Diş sallanması şikayetinin tedavisi altta yatan sebeple ve diş mobilitesinin derecesine göre değişmektedir. En uygun tedavinin belirlenmesi ve başarılı bir şekilde sonuçlanması için diş sallanmasına neden olan faktörler dikkatlice tespit edilmelidir.

Diş sallanmasının temelinde diş eti çekilmesi periodontitis varsa diş taşını kazıma, hastalıklı dokuları uzaklaştırma ve diş etini kürete (kazıyıp temizlemek) etme gibi tedaviler uygulanabilir. Diş doktorları, enfeksiyon varlığında kişilere antibiyotik reçete edebilmektedir. Ayrıca dişeti hastalıklarını kontrol altına almaya yardımcı ağız çalkalama suları da hastaların tedavi planına eklenebilir.

Diş travmalarına bağlı gelişen diş sallanması, dünyada olduğu kadar ülkemizde de sıklıkla görülen ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Özellikle travma sonrası etkili bir müdahale yapılabilmesi ve travmaya maruz kalan dişin tedavi sürecinin iyi bir şekilde planlanması diş sağlığı için çok önemlidir.

Travmadan etkilen diş, özellikle dişeti ve dişleri destekleyen dokularda meydana gelen hasardan dolayı artmış mobiliteyi hafifletmek ve doğru pozisyonu sağlamak için komşu dişlere splintlenir. Splint, diş hekimleri tarafından hastaya özel yapılan sert akrilikten yapılmış apareylerdir (aygıtlar). Bu aygıtlar ile birlikte dişlere etki eden baskı veya kuvvetin yönü değiştirilebilir. Hekimin planladığı tedavi şekline tam uyum sağlanması, splintin uygun kullanılması ve temizliği konusunda hassas olunması ve rutin kontrollerin yapılması cerrahi müdahale zorunluluğunu ortadan kaldırabilir.

Dişlerdeki mobiliteyi ortadan kaldırmak için dişin splintlenmesinden sonra, gerekli durumlarda bazı cerrahi prosedürler uygulanabilir. Özellikle yumuşak doku ve kemik greftleri (nakilleri) veya dişsiz kısımların uygun restorasyonu gibi müdahaleler uygulanabilir.

 Diş Sallanması

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image