Diş Kaybı Nedenleri & Alınması Gereken Önlemler

Mayıs 26, 2022

Diş Kaybına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Günümüz teknolojisinde; ilerleyen teknik ve yöntemlerin artması, insanların ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesini, diş hekimine ulaşılabilirliğinin kolaylaşması gibi faktörler sayesinde geçmiş yıllara oranla diş kaybı daha az olur.

  • Sistemik veya lokal nedenlerden dolayı dişi çevreleyen kemikte erime olmasıdır. Dişin desteğinin azalıp mobilitesinin artmasıdır.
  • Dişte tedavi edilemeyecek büyüklükte madde kaybı olmasıdır.
  • Diş kökünde tamamen tedavi edilemeyen granülasyon dokusu veya lezyon olmasıdır.
  • Uzun zaman önce işlem yapılmış, tekrardan bir tedavi şansı olamayan dişlerdir.
  • Başarısız tedavilerdir.

Diş kaybı buradaki veya herhangi bir başka sebepten ötürü 30 yaşında da 70 yaşında da olabilir. Bu yüzden ağız hijyenine ve sağlığına gereken özeni göstermeli ve diş hekimi ziyaretlerimizi aksatılmamalı.

diş kaybı

Diş Kaybı Nasıl Önlenebilir ?

Meydana geldiği zaman insanı zorlayan diş kaybı istenmedik bir durum olur. Genellikle diş kaybına bağlı olan periodontal hastalık, plak bakterileri dişlerinizi ve diş eti çizginizi bozduğunda ortaya çıkar ve enfeksiyona yol açan boşluklar oluşturmaktadır. Dişler kaybedildiğinde estetik, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında da azalma olmaktadır.Diş eti hastalığının önlenmesi, diş kaybının önlenmesine de yardımcı olabilmektedir. Diş eti hastalığının önde gelen nedenleri şunları içermektedir.

  • Sigara içmek
  • Kötü beslenme
  • Aşırı kilo (Obezite)

Diş kaybı ile karşılaşmamak için sigara ve alkol tüketmemek , düzenli ve sağlıklı beslenerek kilo kontrolünü kaybetmemek gibi önlemler alınabilmektedir.

Eksik Dişler İçin Uygulanan Diğer Tedavi Yöntemleri

Eksik dişlerin yerine uygulanacak tedaviler arasında en tercih edileni implant uygulaması olur. Fakat implant tedavisi dışında da tedaviler uygulanabilmektedir. Eksik dişlerin sayısı ve ağız yapısının uygunluğuna göre klasik kron köprü uygulamaları, zirkonyum ve estetik porselen uygulamaları, estetik diş tedavileri,hareketli takıp çıkarılabilen tam ya da bölümlü protezler de eksik dişler için yapılabilecek alternatif tedavilerdendin.

İmplant Nasıl Uygulanır ? 

İmplant, eksik olan bir ya da birden fazla dişin yerini doldurmak amacıyla uygulanan vida şeklindeki diş kökü anlamına gelmektedir. Normal şartlarda çene kemiğinin içinde bulunan kökler titanyumdan oluşuyor ve buna uyum sağlayabilmesi için implantlar titanyumdan üretilmektedir.İmplant ameliyatı, eksik olan dişlerin yerine yapay diş köklerinin uygulanması ile birlikte diş ve çene yapısının tekrar sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Materyalinin titanyum olması, çene içinde dokularla uyuşmasını sağlamakta ve diş kaybı yaşayan herkes için uygulanabilen bir yöntem haline gelmektedir. Kaybolan dişin yerine implant yapılırken, genellikle yan dişlere zarar gelmesinden endişelenilir ancak tedavinin en büyük avantajlarından biri de diğer dişlerin hiçbirine müdahale etmeden yapılıyor olmasıdır.

diş kaybı sonrası implant tedavisi
İmplant Kimlere Uygulanır ?
  • Tek diş eksikliğinde (diş çekimini takiben)
  • Birden fazla dişini kaybetmiş bireylerde
  • İleri yaşa bağlı tam diş eksikliği durumlarında
  • Ağız içi dokuları sağlıklı bireylerde
  • Yeterli çene kemiği boyutlarına sahip bireylerde
  • Diş çekimi sonrası çene kemik kaybının ileri derece olmadığı durumlardadır
  • Bağışıklık sistemine ait sürekli bir rahatsızlığı olmayan bireylerdedir
  • Diş sıkma alışkanlığı aşırı olmayan bireylerde

Dişi olmayan birine implant uygulaması yapılabilir mi ? 

İmplant tedavisinin en büyük avantajlarından birisi, hiç dişi olmayan hastalarda sabit proteze kadar giden protez tedavi alternatiflerinin sunulabiliyor olması demektir. Hiç dişi olmayan bir hastada üst ve alt çeneye gerekli miktarda implant yerleştirerek sabit protez kullanımı mümkündür. Bunun dışında hareketli protez kullanan hastalarda protezlerini neredeyse sabit konforuna yakın şekilde sıkı olarak kullanmalarını sağlamak yine implant tedavisi ile mümkün olmuştur.

diş kaybına önlem almak için yapılan rutin kontrol

Birden Fazla Diş Kaybı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Öncelikle diş kayıpları çiğnemeyi ve konuşmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Diş kayıpları tela edilmedikleri zaman; diş eti rahatsızlıklarına yol açabilirler, bu da yeni diş yapılacağı zaman yeni sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Kaybedilen diş yanındaki komşu dişe doğru devrilerek, eksik dişin karşısına gelen dişin uzamasına, çarpıklaşmasına neden olmaktadır. Çarpık dişlerde de çürükler, diş eti problemleri yaratmaktadır.

Diş eti rahatsızlıkları aynı zamanda diş fırçalamayı ve ağız bakımını da daha zor ve zamanla etkisiz hale getirerek yeni sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Kaybedilen dişlerin yerine implant veya protez uygulaması yapılmadığında ağız ve çene yapısı da bozulmaya başlamaktadır. Bütün bu risklerden dolayı en kısa zamanda eksik dişlerin yerine mutlaka diş yaptırmak gerekmektedir.

 

 

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image