Diş Kaplama Nedir?
Hastanın dişinde oluşan çürük nedeniyle uygulanan tedavi yöntemlerinden birisidir. Dişin etrafına geçirilen kaplama dişin çekilmesini engellerken tekrar eskisi gibi kullanabilmesini de sağlamaktadır. Hastanın isteğine, dişinin durumuna ve bu işlem için ayırdığı maddiyata göre kaplama diş çeşitleri bulunur.
Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş kaplaması yapılması için hastanın ilk olarak uzman bir diş hekimine muayene olması gerekmektedir. Ardından hangi kaplama çeşidi yapılacağına karar verilmektedir. Dişlerin ölçüleri alındıktan sonra dişlerin temizliği başlamaktadır. Diş temizlenirken belirli zamanlarda dişe kalıplar geçirilir. Bu kalıpların amacı dişin gerekli şekle gelip gelmediğini anlar.
Diş kalıba tam bir şekilde oturmazsa, doktor kalıbı çıkardıktan sonra dişin şeklini tekrar düzeltmektedir. Bu işlem tekrarlandığında kalıp tam oturursa; dişin uygun şekle getirildiği anlaşılmaktadır. Kaplama dişe geçirildikten sonra özel yapıştırıcılar kullanarak kaplamanın dişe oturtulması sağlanmaktadır. Bu sayede diş, çürük halinden kurtulur ve yeni haline kavuşmaktadır.
Diş kaplama yapılabilmesi için her şey uygun olursa, işlemlerin tamamı 3 seansta halledilmektedir. Ancak bazı durumlarda doktorun isteği bu yöndeyse ve hastanın durumu elverişli ise, 2 seansta dişe kaplama yapılması mümkün olur. Diş kaplama yapılırken seansların arasına 2 ya da 3 gün fark konulduğu zaman kaplamanın daha iyi bir şekilde oturması sağlamaktadır.
Diş kaplaması yapıldıktan sonra hasta, ağız bakımını asla aksatılmamalıdır. Normal bir insanın yapması gerektiği gibi dişi her gün en aşağı 2 kere fırçalaması gerekir. Buna ek olarak kaplama diş yaptıran kişilerin diş ipi kullanması da oldukça faydalı olmaktadır. Diş, kaplama yapıldıktan sonra herhangi bir şekilde fazladan bir bakım istenmez. Normal bir dişiniz gibi ona da rutin bakımları yapmanız yeterli olmaktadır.
Diş Kaplamasında Kullanılan Malzemeler
Diş kaplamaları çeşitli malzemelerden üretilmektedir ve teknik imkanların sunduğu olanaklar doğrultusunda sürekli bir gelişim halinde olur. Kaplama operasyonundan sonraki süreçte dişler tıpkı doğal yapısında olduğu gibi düzenli bakıma ihtiyaç duyar.
Diş kaplamada günümüzde en sık;
- Porselen,
- Full-porselen,
- Metal alaşımlı porselen,
- Seramik,
- Zirkonyum gibi malzeme ve kaplama çeşidi kullanılır.
Diş Kaplaması Sonrası
Dişlerin birtakım nedenlerden dolayı çeşitli yıpranma ve kayıplara uğraması neticesinde uygulanan diş kaplama tedavisi, hasta için hassas bir süreci de beraberinde getirir. Çünkü bu aşamadan sonra mutlaka dişlerin bakımına her zaman yeterince özen gösterilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Diş kaplama sonrası dişlerin bakımına gereken önemin verilmemesi neticesinde birtakım sorunlar baş göstermektedir.
Diş Kaplama Sonrası Ne Gibi Değişimler Olur?
Sorunlu dişlerin düzeltilmesinde uygulanan diş kaplama işleminden sonra hastaların bu yeni duruma alışmaları biraz zaman alabilir. Diş kaplama sonrası hastalar bu değişime karşı biraz yabancılık göstermektedir. Çünkü dişlerdeki eksik kısımlar tamamlandığından bu bölgeler biraz daha farklı hissettirebilir. Ancak eğer dişle ilgili alışılması güç yapısal bir sorun ortada yoksa hastanın buna alışması çok fazla zaman almamaktadır. Bu noktada hasta ve hekim arasında belirli aralıklarla irtibat kurulmasında önemli yararlar bulunur.
Diş Kaplama ömrü ne kadardır?
Hasarlı dişleri korumak ve güçlendirmek amacıyla uygulanan kaplama dişler, iyi bir ağız ve diş bakımı ve düzenli kontrollerle 10 yıldan uzun bir süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Diş kaplamak için kullanılan materyallerin değişiklik göstermesi kaplamanın ömründe de değişiklik yaratmaktadır.
Diş Kaplama Fiyatlarını Belirleyen Faktörler
Diş kaplama fiyatlarını belirleyen birçok faktör bulunur. Diş kaplama fiyatlarını belirleyen faktörler ise şunlardır;
- Kliniğin yer ve konumu,
- Hekimin tecrübesi ve uzmanlık alanı,
- Tercih edilen kaplama diş malzemesi,
- Hastanın farklı tedavi ihtiyacı olup olmadığı,
- Döviz kuru,
şeklinde sıralanmaktadır.