Diş Dolgusu Nedir?

Ağustos 18, 2022

Diş dolgusu nedir?

Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış veya çatlamış olan dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesidir. Madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaç edinilir. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır

Öncelik olarak hekim tarafından çürümüş diş temizlenir. Çürüklerden ve artıklardan temizlenen diş doldurularak dolgu uygulaması yapılır. Dolgu işlemi gerçekleştirilirken hastanın acı veya ağrı hissetmemesi adına lokal anestezi işlemi uygulanır. Lokal anestezi ile, dolgu yapılacak yer uyuşturulur ve işlem gerçekleştirilir. Hasta tarafından seçilen dolgu materyalinin acı şiddeti ne olursa olsun doktor tarafından konforlu bir süreç içinde hazırlanır ve  buna göre işlem uygulanır. Dişte gerekli temizlik yapıldıktan sonra geriye kalan kırılmış, çürümüş veya hasar görmüş bir boşluk kalır. Geriye kalan bu dişin yapısına ve formuna göre uygun bir şekilde doldurulur. Seçilen malzemeye göre dolgunun en kısa sürede donması için doktorlar tarafından özel tıbbi cihazlarda kullanır. Hastanın dolgu işlemi gerçekleştirildikten sonra ağzının açıp kapanması istenir ve herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun ile karşılaşıldığı zaman doktor tarafından kısaltma veya kesilme işlemi ile sorun ortadan kaldırılır. Bütün kontroller sağlandıktan sonra diş yeniden eski fonksiyonuna kavuşur. Diş dolgusu yaptıracak olanların araştırmış olduğu diş dolgusu nasıl yapılır sorusuna bu şekilde cevap vermek doğru olcaktır.

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dolgu tedavisi anestezi altında gerçekleştirildiyse, anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmemesi son derece önemlidir. Anestezi etkisi geçmeden yemek yemek, dil ya da dudakların ısırılmasına neden olabilir. Anestezinin etkisi üst çeneye uygulanan işlemlerden sonra yaklaşık olarak 3 saatte, alt çene arka grup dişlerde yaklaşık 4-5 saate kadar sürebilir. Anestezi etkisinin geçme süresi kişilere göre farklılık gösterebilir.

Kullanılan dolgu materyaline göre işlem sonrası yemek yeme süresi değişiklik gösterebilmektedir. Bu konuda hekimin uyarıları dikkate alınmalıdır.

Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Diş Hassasiyeti Normal mi?

Dolgu işlemi yapıldıktan sonra işlem gören dişte 12 saate kadar uzayabilen ağrılar ve hassasiyet oldukça normal kabul edilmektedir. Bu durumda hasta, hekimin uygun gördüğü ağrı kesiciyi kullanabilir. 12 saati geçen ve şiddetlenerek artan bir ağrı mevcutsa hekiminiz ile iletişime geçmeniz önemle tavsiye edilir. Diş dolgusunun büyüklüğüne yani dişin canlı dokusunun yakınlığına göre 6 aya kadar uzayabilen soğuk ve sıcak hassasiyeti oluşabilir.

Diş Dolgusu Düşer Mi?

Daha önce dolgu yapılmış olan dişte tekrar çürük oluşmuşsa, bireyde diş sıkma alışkanlığı yada anormal çiğneme alışkanlıkları bulunuyorsa, sert kabuklu maddeler diş dokusuyla kırılmaya çalışılmışsa diş dolgusunda kırıklar, çatlaklar yada dolgu düşmesi gerçekleşebilir.

Diş Dolgusu Düşmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Öncelik olarak ağrı yoksa bile yeni bir diş dolgusunun yapılması için hekimden randevu alınmalıdır. Randevu tarihine kadar meydana gelecek yeni bir hasardan korunmak için sert yiyecekler tüketilmekten kaçınılmalıdır. Bu bölge daha dikkatli fırçalanmalı ve temiz tutulmalıdır, yemek yerken bu bölge olabildiğince kullanılmamalıdır.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Eski dönemlerde diş dolguları 1-2 çeşit malzeme olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise dolgu materyallerinin geniş seçenekleri mevcuttur. Hastalar tarafından en sık kullanılan diş dolgusu çeşitleri nelerdir?

  • Altın dolgular; laboratuvar ortamında kişiye özel sipariş üzerine hazırlanır.
  • Kompozit dolgular; diş ile aynı renkte olarak doğal kullanım seçeneği sunmakta ve sık kullanılmaktadır.
  • Porselen dolgular; maliyet açısından yüksek olsa da renk tutmama özelliği ile oldukça rağbet görmektedir.
  • Amalgam dolgular; günümüzde pek tercih edilmese de gümüş dolgu olarak adlandırılır. Civa, bakır, kalay gibi elementlerin karışımı ile elde edilen bir dolgu türüdür. Gri metalik görünümüne sahip olması dezavantajlarından biridir. Çiğneme gücüne karşı dirençli olması da sıklıkla tercih edilmesiyle beraber gelir.

Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?

Gelişen teknolojiyle birlikte dolgu materyali ve diş dokusu arasındaki bağlantı olabildiğince artmıştır. Ancak bazı durumlarda, çeşitli sebeplerle dolgunun yenilenmesi gerekebilir. Bunların başında; tekrar çürük oluşumu, hastanın diş sıkma veya sert cisimler tüketme alışkanlığına bağlı olarak dolgunun kırılması ya da dolgu ile diş dokusu arasındaki bağlantının bozulması veya bir travma sonucu dolgunun zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu gibi sebepler dolgunun yenilenmesi gereksinimi oluşturmaktadır.

Diş Dolgusu

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image