Diş Dolgusu Nasıl Yapılır ?

Ekim 22, 20220

Diş dolgusu çürüyen dişin artıklarını ve çürüklerini temizlendikten sonra kalan boşluğun bir madde ile doldurulması yani restorasyonudur. Dolgu işleminin yapılması için pek çok farklı materyal kullanılır. Önemli olan dişin yapısına ve kişiye uygun dolgu malzemelerinin seçilmesi demektir.

Elbette kanal tedavisinin yapılmış olması dolgu yapılamayacağı anlamına gelmez. Dişin kurtarılması ve yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için yapılan kanal tedavisinin ardından da dolgu uygulaması yapılmaktadır.

diş dolgusu nasıl yapılır

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle çürüyen dişin temizlenmesi gerekir. Çürükten ve artıklardan temizlendikten sonra diş dolgusu uygulaması gerçekleştirilebilmekte. Ancak bu aşamadan önce hastanın herhangi bir acı veya ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi işlemi gerçekleştirilmektedir. Lokal anestezi ile sadece müdahale edilecek bölgenin uyuşması sağlanır.

Dolayısıyla hangi dolgu materyali tercih edilmiş olursa olsun, hasta açısından bu işlemin gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlandığını söylenebilmektedir. Gerekli temizliğin yapılmasının ardından ise dişte bir boşluk kalır. Çürüyen , hasar gören veya kırılan dişteki bu boşluğun dişin yapısına ve gerçek formuna uygun bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Tercih edilen malzemeye bağlı olarak dolgunun en kısa sürede donması için özel tıbbi bir cihaz da kullanılmaktadır.

diş dolgusu nasıl yapılır

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir ?

Eski dönemlerde diş dolgusu olarak sadece 1 – 2 malzeme kullanılır. Günümüzde ise dolgu materyallerinin daha çok seçenek sunduğunu söylenebilmekte. En sık kullanılan dolgu çeşitlerini şu şekilde sıralanabilmete:

Altın Dolgular

Diş eti hastalıklarına karşı oldukça iyi bir toleransa sahip olan bu dolguların kullanım süresi her hastada aynı olmamakla birlikte 20 yılı bulabilmektedir. Ancak günümüzde çok sık kullanılan dolgu çeşitlerinden biri olmaz.

Kompozit Dolgular

Diş ile aynı renkte olması nedeniyle doğal görünüm istenen her dişte kullanılabilen kompozit dolgular tek bir seansta yapılabilmektedir. Çürük diş onarımının yanı sıra dişte kırık ya da çatlak olması durumunda da kompozit dolguların devreye girebildiğini belirtmiş olmamız lazım. Zamanla aşınabilir ve kırılabilir ve bu nedenle özellikle büyük dolgular için tercih edilmesi noktasında iki defa düşünmekte faydalı olur. Kullanım ömrü hangi dişe uygulandığı ve kişiye bağlı olarak 3 ile 10 yıl arasında değişebilmektedir.

Porselen Dolgular

Maliyeti biraz daha yüksek olmasına karşın renk değişiminin olmaması, leke tutmaması gibi özellikler porselen dolguların da bir hayli rağbet görmesini beraberinde getirmektedir. Porselen dolgu birden fazla işlem gerektiren dişler için de rahatlıkla tercih edilebilir.

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgu da günümüzde pek tercih edilmemektedir. Gümüş dolgu olarak da adlandırılmaktadır. Civa, gümüş, kalay ve bakır gibi farklı elementlerin karışımından elde edilen dolgu materyali olmaktadır. Özellikle basınca ve çiğneme gücüne karşı dirençli olması bu dolgunun arka dişlerde sıklıkla kullanılmasını beraberinde getirmektedir.

diş dolgusu nasıl yapılır

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Dolgu işleminin süresine dair net bir bilgi verilmesi doğru olmaz. Çünkü her hastada diş dolgusu süresi aynı olmayabilmektedir. Hangi dişe dolgu yapılacağı , dolgu için hangi malzemenin kullanılacağı ve kaç adet dişin dolguya ihtiyacının olduğu gibi unsurları sürenin de değişkenlik göstermesinin beraberinde getirmektedir.

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar işaretlendi *

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image