Diş Çürüğü
Diş çürüğünün ilk belirtisi çiğneme yapılan kısımdan ve yüzeyde ki birbirine bakan dişlerden başlar.Diş çürükleri çoğu kez yüzeyde gıda birikmesi ve ağız ortamında ki mikroplardan dolayı ortaya çıkmaktadırlar.Eğer tedavi edilmez ise çürük, diş sinirlerine yavaş yavaş ilerleyebilir.
Çürüklere sebep olan etkenler karbonhidratlar, şekerler ağızdaki mikroplar, bunların enzimleri ve diş yüzeyinin anatomik yapıdadırlar.Dişlerinizde ki çürükleri engellemek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekir.Diş fırçalamanın yanında diş ipi ile fırçanın alamadığı kısımlarda kalan kalıntıları da temizlemeniz gerekmektedir.
Çürükler de erken teşhis çok önemlidir.Erken teşhis edilirse küçük bir dolgu tedavisi ile sorununuzu ortadan kaldırılabilir.Fakat çürüğün sinire ilerlemesi durumunda kanal tedavisi yapmak tek bir çözümdür.Çürük başlangıcından uzun zaman geçtiyse diş kökü etrafında iltihaplanmalar ortaya çıkar hatta bazı durumlarda diş kaybı bile olmaktadır.Senede 2 defa yapılan rutin kontroller diş çürüğünüzün takibi ve erken tedavi için çok önemli olur.
Diş Çürüğü Nasıl İlerler ?
Çürük, her zaman dişin yüzeyinde oluşmaya başlar ve önlem alınmazsa ilerleyerek dentin tabakasına erişmektedir.Dent de mineye oranla daha fazla organik madde olduğundan çürük bu tabakada daha hızlı yayılır ve dentini deler fakat bu yayılma hızı kişiden kişiye ve dişten dişe farklılık göstermektedir. Dentinin içeriğinde kanalcıkların ucunda odontoblast denilen yapım ve onarım hücreleri bulunur bu da çürük olan dentini tamir dokusuyla tıkayabilmektedir.Basit bir dille anlatmak gerekirse kuşatılan bir kalede savunanların güllelerle açılmış olan surların onarılmasıdır .Bu savunma mekanizması hızlı ilerleye çürükler karşısında yetersiz kalabilir.
Diş Çürümesini Önlemek Mümkün mü ?
Diş çürümesini önlemenin en iyi yolu günde 2 defa düzenli diş fırçalamaktır aynı zamanda da diş ipi ile diş aralarını temizlemek en etkili yollardan biridir.Yediğimiz yiyeceklerin atıkları dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan girintilerde ve dişlerin ara yüzeylerinde biriktiği için diş fırçasını seçerken küçük başlı fırçaları tercih etmeniz gerekir.
Fırça seçimi yaparken sertlikleri orta derece de sert ve yumuşak kıllı olmasına dikkat etmelisiniz fırçanızı da düzenli aralıklarla değiştirmeye özen gösteriniz.Diş macunu olarak florürlü macunları tercih ederseniz çürüğü önlemede florürden faydalanılabilir.Bunun yanı sıra ağız kokusunu gideren temizlik ve ferahlık hissi veren gargaralar da kullanılmaktadır.
Diş Hekimine düzenli aralıklarla başvurarak çürüğü önlenebilir.Ayrıca soğuk ve sıcağa hassas dişler ya da ağrılı dişlerin , tebeşirimsi renkte ortaya çıkan başlangıcından aşamasında ki çürükler ,kahverengi renklemeler e oyuklar gibi durumlarda vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmanız gerekir.
Diş Çürüğü Tedavisi
Diş çürükleri kendi kendilerine iyileşen bir durum söz değildir.Çürük diş özüne kadar ilerlemeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Diş özüne kadar ilerlemeyen çürüklerin tedavisi de şu şekildedir:
1.Çürük Temizleme
Mine ve dentin yapısal olarak serttir.Bu yapıların kaldırılması gerekir.Bu aşamada çürükler “frez” denilen araçların ucu yardımıyla temizlenmektedir.
Günümüzde çürük temizleme işlemi elmas uçlu veya tungsten denilen frezlerle yapılır. Frezler yüksek dönülü ,hassas motorlara takılmaktadırlar.Bu aletlerin dönüşü dakikada 300.000’dir.Dönme sırasına titreşim yapmamaktadırlar.Bu aşamadan sonra biraz ağrı hissedilmesi çok normaldir.dentin yüzeyi hassastır ve kişiden kişiye değişen şiddetlerde ağrılar duyulmaktadır.Bu ağrıyı hissetmemeniz için yapılması gereken tedavi esnasında lokal anestezi uygulanması gerekir.Bu sayede tedavi sırasında acı duyulmaz.
2. Temizlenen Çürük Boşluğu Şekillendirilir
Diş doldurtma esnasında sadece çürük diş temizlenmez çürük etrafında da bazı düzeltmeler yapılmaktadır.Çürük boşluğunun genişletilme işlemi “kavite hazırlama”belirli kurallardan dolayı biyomekanik ve yapısal (morfolojik) zorunluluktan dolayı yapılır.
Şeker ve Diş Çürüğü
Şekerli gıdalar tükettiğimiz zaman çürük hissetme oranı neden daha yüksektir ? Şekerli yiyeceklerin de dahil olduğu bazı gıdalar , mine erozyonu olduğu zaman ağrı olma ihtimallerini arttırır. Şekerli gıdalar yapışmaya meyillidirler, dişlerinize yapışma olasılıkları yüksektir bu şekerlerle beslenen bakteriler çürük içersine yerleşerek sinirleri tahriş ederler ve bu sayede daha fazla asit üretmeye başlamaktadır. Diş çürüğünüz yoksa bile dişlerinizde hassasiyet varsa ,şekerli gıdalara tükettiğiniz zaman hassasiyetiniz arttırabilir.