Diş Apsesi

Temmuz 14, 2022

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucunda dişleriniz veya diş etlerinizde oluşan irin birikintisidir. Ana semptomu, apse bölgesinde şiddetli, zonklayan bir diş ağrısıdır. Ağrı genellikle aniden ortaya çıkar ve sonra birkaç saat ya da birkaç gün içinde giderek kötüleşir. Diğer olası semptomlar arasında şunlar vardır:

  • Diş veya dişinizin çevresinde hassasiyet,
  • Çok sıcak veya soğuk yiyecek, içeceklere karşı hassasiyet,
  • Ağızda hoş olmayan bir tat,
  • Ağzı açmakta güçlük yaşanması,
  • Yutma güçlüğü,
  • Uyku bozukluğu ve genel bir rahatsızlık hissi.

Bazı durumlarda, diş apsesi yüzde lokal şişliklere veya boyunda lenf düğümlerine yol açabilir. Apseler tedavi edilmezlerse burada üreyen zararlı mikroorganizmalar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve çeşitli sorunlara sebep olabilir.https://dentiummeram.com

Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş apseleri, diş eti veya diş enfeksiyonunun semptomudur. Belirtileri çoğu hasta için oldukça belirgin ve benzerdir. Bazı akut apselerin ağrısız olabileceğini, ancak diş etleri ve yanakların şişmesine yol açabileceğini de aklınızda bulundurmanızda fayda var. Bununla birlikte Apse, kanal tedavisi yapılmış bir diş üzerinde meydana gelirse, sinir öldüğü için herhangi bir ağrı yaratmayabilir. Sık karşılaşılan diş apsesi belirtileri şunlardır;

  • Aşırı, keskin veya zonklayıcı ağrı.
  • Etkilenen bölgeye basınç veya ısı uygulandığında artan ağrı.
  • Aşırı durumlarda, şişmiş lenf bezleri ve yüz şişmesi.
  • Ağız kokusu.
  • Ateş.
  • Trismus (hasta ağzını açmakta zorluk çekiyorsa).
  • Uykusuzluk.
  • Genel rahatsızlık ve sıkıntılar

Diş Apsesini Önleme Yolları Nelerdir?

Dişlerinize düzenli şekilde bakarak, sağlıklı yiyecekler yiyerek ve düzenli kontroller yaptırarak diş apsesini oluşmadan önce önleyebilirsiniz. İşte mutlu ve sağlıklı bir ağza sahip olmanızı sağlayacak birkaç yapmanız gerekenler;

  1. Florürlü su için.
  2. Günde iki kez (veya her öğünden sonra) dişlerinizi fırçalarken florürlü bir diş macunu kullanın.
  3. Fırçanızın kılları yıpranınca diş fırçanızı değiştirin veya genel bir kural olarak üç ayda bir fırçanızı değiştirin.
  4. Her gün diş ipi veya diş arayüzü temizleyicisi ile dişlerinizi temizleyin.
  5. Öğünlerden sonra, artık yemek parçacıklarından kurtulmak amacıyla antimikrobiyal veya florür içeren ağız bakım suyu kullanın.
  6. Dengeli beslenin ve şekersiz besinler yiyin.
  7. Diş hekiminize düzenli olarak diş muayenesi ve temizliği yaptırın.

Ağız bakım rutini ile ilgili sorularınızın olması durumunda veya diş apsesinin erken döneminde olduğunuzu hissettiğinizde muayene için diş hekiminizle iletişime geçin. Bu ziyaretlerde diş hekiminiz sorularınızı yanıtlayacak ve diş apsesi için tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.

https://dentiummeram.com

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi belirtileri ile diş hekimine başvurulması halinde ilk olarak şikayet edilen bölge ile ilgili fiziksel kontroller sağlanır. Bunun ardından yine ilgili bölgenin röntgeni çekilir ve apsenin hangi aşamada olduğu tam olarak netleştirilir. Daha sonra ise enfeksiyonun diş içinde bulunan sinire ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir ve diş apsesi eğer sinire ulaşan bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelmiş ise dişte bulunan sinir alınır. Bunun tam adı ise kanal tedavisi olarak karşımıza çıkar. Genel olarak bakıldığında tedavisinde uygulanan yöntemler aşağıdaki gibidir;

  • Öncelikle diş apsesine neden olan etkenin tam olarak ne olduğu anlaşılır ve bunun ardından tedavi sürecine geçilir.
  • Diş etlerinin istenen bir şekilde ve sağlıklı olması için temizlik yapılması gerekebilir.
  • Ayrıca dişin bazı bölgelerinde küretaj olarak tanımlanan derin temizlik işlemi yapılabilir.
  • Tedavi sürecinde direkt olarak ilaç verilmesi uygun görülmez. Bunun yerine iltihaplı bölge geniş ise anestezi etkisi ile iltihabın akıtılması sağlanır.
  • İltihabı akıtmak için lokal yöntemler yeterli gelmediğinde cerrahi müdahalelere başvurulur. Böylece hem diş eti hem de diş kökleri enfeksiyonun tekrar ortaya çıkamayacağı şekilde temizlenir.
  • Diş apsesi tedavisinde en çok tercih edilen tedavi uygulamalarından biri kanal tedavisi olarak karşımıza çıkar. Bu uygulama ile diş apsesi tek bir seansta kolayca kurutulur.

Diş Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Apselerin en yaygın nedeni dişlerdir. Bu nedenle kesin dental tedavi yani ilgili dişin tedavisi yapılmadan uygulanan tedavi yöntemleri yetersiz kalmaktadır. Tedavinin amacı, ağrıyı azaltmak, iltihabın drenajını sağlamak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemektir. Prognoz genelde iyi yönde seyreder. Ancak tedavi edilmezse prognoz oldukça kötü olabilir. Apseler tedavi edilmeden bırakıldığında sadece yüksek derecede ağrılı olmakla kalmaz, aynı zamanda baş boyun ağrılarına yol açabilir veya kafa içi sinüsleri etkileyebilir. Hatta düşük bir ihtimal de olsa ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hastaları diş apsesi hakkında bilgilendirmek, tedavi etmek semptomatik rahatlama sağladığı gibi, aynı zamanda tehlikeli komplikasyonların önlenmesine de yardımcı olur. Enfeksiyonların erken teşhisi ile doğru tedavisi, enfeksiyonun ilerlemesi ile çevre dokulara yayılmasını önleyerek gelişebilecek olası komplikasyonları ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesine büyük katkı sağlar.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image