Diş Ağrısı

 

Diş Ağrısı

Diş Ağrısı, Ağızımızın içerisinde yaşadığımız hassasiyeti ve ağrıları vücudunuzun birkaç yerinde olduğu gibi sorunları önceden size haber eden uyarıcılar olmuştur.Bu uyarıcılar organlarınızın sağlık sorunu yaşamaması için etkili bir savula mekanizması olmuştur.

Şiddeti ve etkisine göre diş ağrılarını çeşitli anlamlarla ifade etmektedir.Örneğin diş soğukla karşı karşıya geldiğinde tepkisini gösteriyorsa dişleriniz de çürüme veya dolgunuz varsa o bölgede eğilen diş veya diş etlerinizde çekilme gibi rahatsızlıklar kendini göstermektedir. Sıcak etkenlere karşı dişiniz ağrı gösteriyorsa dişlerinizin dokusunda kayıp olmasına neden olmaktadır (abraze enfeksiyonu) dişinizin sinirine yaklaşan çürükler sinüzit gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

 

Diş Ağrısı  Neden Olur ?

Dişlerinizin ağrımasının birsürü nedeni vardır ağrılarınızın kaynağı olan dişler, diş etleri ve kemikler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadırlar. Genellikle ağrılarınızdan bazıları toplum arasında 20’lik diş diye bilinen 20 yaş dişi ağrıları , diş ve diş etlerinizde meydana gelen apseler, eklem ağrılarını ve diş köklerinizde bulunan sinirlerin neden olduğu diş ağrıları bunlardan birazıdır.Diş doktoruna gitmeden ağrılarınızı kendiniz tedavi etmek için rastgele bilgiler ile tavsiye aldığınız ilaçları kullanmaya başlarsanız malesefki bu durum mevcudunuzdaki ağrıyı geçirmek yerine daha da büyük sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.Doktor tavsiyesi veya reçetesi olmadan kesinlikle ilaç kullanmamanız gerek. Dayanamayacak durumdaysanız  ağız ve diş hastanelerine başvurabilirsiniz.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir ?

  • Diş ağrılarınızda en sık gördüğünüz belirtiler, sızlayan ve sürekli dişte hissedilen ağrılar olur.Bu durumlarda diş ağrınızı dişinize baskı uyguladığınızda hissedebilebilir. İltihabın hafif olduğu tersinir pulpitisli dişler genellikle soğuk içeceklere karşı daha hassas olur. Geri dönüşü asla olmayan pulpitisli dişler başlangıçta soğuğa duyarlı olsalar bile bu durum tedavi edilmez ise pulpa sıcak besinlerle de duyarlı hale gelir bu süreç sonrası soğuk içecekler şiddetli ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilmekte.
  • Dişinizin çevresinde şişlik
  • Ağızınızda oluşan kötü bir koku
  • Dişiniz ağrıdığında ateş veya baş ağrısı da görülmektedir.

Dişinizin ağrısı, sadece dişinizde bulunan bir ağrı değil vücudunuzda ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilmektedir. Diş ağrınızın yanında çene ağrınızda var ise , yüksek ateşiniz veya kırmızı renkli diş etleri, ağızda hoş olmayan ya da akıntı gibi enfeksiyon belirtileri görüldüğünüzde vakit kaybetmeden diş doktoruna başvurmanız gerekir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Dişinizin ağrısı için birkaç tane hafifletici yöntemler vardır fakat bu yöntemler geçicidir mümkün olan en kısa süre de diş doktoruna başvurmanız gerekir.Diş ağrınıza ne iyi gelir diyorsanız işte evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler :

1)Tuzlu su ile gargara yapmak

Tuzlu su , doğal bir antiseptiktir (enfeksiyon) bu yüzden tuzlu su ile yaptığınız gargaraları dişlerinizin arasında biriken yemek artıklarınızı giderme konusunda oldukça iyi bir yöntemdir.Tuzlu su ayrıca dişinizde oluşan iltihabı hafifletip ağzınızda oluşan yaraları iyileştirmektedir.

dis agrisi nedenleri nelerdir dis agrisi nasil gecer2)Soğuk Kompres Uygulamak

Dişinizin ağrısını hafifletmeniz için bir diğer yol ise ağrınızın olduğu bölgeye soğuk bir bizle kompres uygulaması yapınız. Soğuk kompres uygulaması yaptığınız bölgede ki kan damarlarında ki oluşan daralmalar ağrınızı hafifletmektedir.

3)Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak ağrınızı hafifletmenizde işinize yaramaktadır.Bunun içi ağrınızın olduğu bölgeye sarımsağı ezip macun haline getirin sonra o ağrınızın olduğu bölgeye sürebilirsiniz veya sarımsak çiğnenebilir.

4)Karanfil Yağı

Karanfilin içerisinde doğal antiseptik olan öjenol bulunmaktadır. Küçük bir kabın içersine biraz karanfil yağı ekleyerek gargara yapabilirsiniz veya karanfil yağını pamuğa dökerek ağrıyan bölgenize uygulanabilir.

5)Kekik

Karanfil veya sarımsak gibi güçlü bir antioksidan içeren kekik ağrınızı hafifletmeniz için çok iyi bir çözüm olmuştur.Bir kaç damla kekik yağını suyla karıştırıp (seyreltip) ağrınızın olduğu bölgeye uygulanabilir.

Tüm bu yöntemler sizin için bir tedavi niteliğinde değil sadece geçici bir çözüm olmaktadır.Dişinizin sağlığı için mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir.

Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Dişinizde oluşan çürükler diş ağrısı yapıp aynı zamanda gündelik yaşantınızı da olumsuz etkiler ve gününüzün kötü geçmesine sebep olmaktadır.diş çürümelerinizin önüne geçmek istiyorsanız dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçlamanız gerekmektedir.Fakat dişleriniz hala çürükse ve ağrınız varsa yapabileceğiniz bazı yöntemler bulunur.

Dişinizin çürümesi sonrası yapmanız gereken en önemli ve dikkat etmeniz gereken şey  uzman bir doktora başvurmanızdır.Diş doktorları ağrınız için size antibiyotik veya ağrı kesici tedavisi uygulanmaktadır.Düzenli kullanım sonrası çürük dişlerinize bazı tedavileri doktorunuz size yapmaktadır.Bu tedavilerden biri dişinizdeki çürüğün yayılmasını önlemek için çürük bölgenin tamamen temizlenmesi gerekir.Dişinizin çürüğü geçmiyorsa ve hala ağrınız varsa son çare olarak doktorunuz dişinizi çekmektedir.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image