Damak Dudak Yarıkları Nedir?
Damak dudaklar; çocuğun doğmasından uzun bir süre önce, gelişimin ilk haftalarında, dudağın sol ve sağ kenarları ile damak birlikte oluşurlar. Ancak, yaklaşık her 1000 bebekte bir normal birleşme oluşmaz. Dudak ve damak ayrı olarak geliştikleri için, dudak ve damak yarıkları çeşitli varyasyonlarda görülebilirler. Eğer çocuğunuz bu şekilde bir deformite ile dünyaya gelmiş ise, doktorunuz, tedavi için cerrahi onarımı önerecektir.
Dudak ve damak yarığı ile dünyaya gelen çocukların tedavisinde önemli ilerlemeler elde edilmiş olup, çoğunuzun normal, sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Burada cerrahi girişim ile ilgili bilgiler size verilecektir. Dudak ve damak yarığı ile doğan çocuklar, eşlik eden çeşitli problemler nedeniyle değişik uzmanlık dallarından alınacak yardıma ihtiyaç duyarlar. Plastik cerrahinin yapacağı yarık onarımının yanı sıra beslenmeleri, dişleri, işitmeleri, konuşmaları ve psikolojik gelişmeleri açısından çocuk büyüdükçe değişecek çeşitli problemler ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle, ailelerin takım desteği alabileceği merkezlere başvurmaları önemlidir. Genel olarak bu tip bir takımda plastik cerrah, çocuk hastalıkları uzmanı, kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanı, konuşma ve işitme uzmanı, psikolog, genetik danışman, diyetisyen, hemşire ve sosyal danışman yer almaktadır. Bu uzmanların hangisine, ne zaman başvurulacağı plastik cerrah tarafından koordine edilmektedir.
Yarık Dudak ve Damak Hastalığının Görülme Çeşitleri
Dudak damak yarıklarının çeşitleri değerlendirilirken sınıflama embriyolojik gelişime göre yapılır. Bebekte yarık tek taraflı olabilir, yada iki taraflı olabilir. İki taraflı yarıklar birbirlerine simetrik (eşit) olabileceği gibi birbirlerinden farklı da olabilir. Yarıklar genel olarak 3 gruba ayrılarak sınıflandırılır.
Yarık Dudak; Üst dudakta görülen bütün yarıklara denir. Değişik formları vardır. Üst dudağın tam (komlplet) ya da tam olmayan (inkomplet) yarıkları vardır. Tek taraflı olabildiği gibi iki taraflı da olabilirler. Bu yarıklar damağın dişlisegmentinde de devam edebilir.
Yarık Dudak Damak; üst dudakdaki yarığın damakta da devam ettiği gruptur.
Yarık Damak; üst dudağın sağlam olduğu, sert damağın, yumuşak damağın veya beraber ikisinin de yarık oldukları gruptur.
Damak Dudak Yarıklarında Bebeğin Beslenmesi
Dudak damak yarığı olan bebekler anne sütünü emmekte zorlandıkları için değişik yöntemlerle beslenme sağlanmalıdır. Öncelik bebeğin emmesini sağlamaya çalışmaktır. Yeterli olmadığında ise izole damak yarıklarında damağı kapatıcı epitezler yardımı ile bebek emebilir. Anne sütü bir biberonla verilebilir. Değişik uzunluktaki biberon uçları denenerek en uygun uç bulunmalıdır. Bebeğin beslenme pozisyonu çok önemlidir. Bebek 45 dereceden daha dik pozisyonda yani yarı oturur pozisyonda olmalıdırki besinler akciğerine kaçmasın. Yoksa bebek sürekli öksürür ve kaçak nedeniyle akciğer enfeksiyonları geçirir.
Yarık Dudak Damak Tedavi Planı ve Zamanlaması
- 1– Doğumun 1. haftasında bebek beslenme ve burun-damak moldingi ( burun ve damak pozisyonunu düzelten protez) açısından değerlendirilir ve deneyimli ortodonti uzmanlarınca uygun protez hazırlanır.
- 2– Çocuk Hastalıkları ve KBB uzmanlarınca 3. aya kadar beslenme, akciğer ve işitme sorunları değerlendirilir ve tedavi edilir.
- 3– Genel gelişimi uygunsa 3. ayda dudak yarığı onarımı yapılır.
- 4– 6-12 arasında damak yarığı onarımı yapılır.
- 5– 18. aydan 5. yıla kadar konuşma terapisiortofonist takibinde ve desteğinde ailece yapılır. Bu dönemde damakta yada diş kemiğinde (alveol)komplikasyon olarak oluşan, fistül denilen küçük açıklıklar cerrahi olarak onarılır.
- 6– 7-11 yaş arasında damak yada diş kemiğindeki (varsa) kemik eksiklikleri onarılır.
- 7– 12-16 yaş arasında dişlerin kalıcı olarak çıkması ile beraber ortodontik tedavi başlar ve dişlerin en iyi şekilde dizilmeleri sağlanır, çene gelişimi takip edilir. Eğer alt ve ya üst çenenin gelişiminde bir gerilik yada aşırılık varsa 18 yaşında yapılacak çene düzeltme ve ısırım ameliyatına uygun bir ortodontik tedavi yapılır.
- 8– 18 yaşından sonra gereken son düzeltmeler yapılır. Eğer dudakta iz yada şekil sorunu varsa düzeltilir. Dolgunluğu yeterli değilse dolgu yada doku injeksiyonları yapılır. Burunda şekil bozukluğu varsa düzeltme yapılır, nefes alma ile ilgili sorunu varsa ona yönelik düzeltme yapılır. Isırım bozukluğu varsa çene ameliyatı yapılır, dişlerdeki eksiklikler implantyada protezlerle tamamlanır ve tedavi bitirilir.
- 9– Tedavinin herhangi bir aşamasında ailenin veya ekipten bir uzmanın talebiyle deneyimli bir psikologdan destek alınabilir.
DUDAK ve DAMAK YARIKLARI TEDAVİSİ
Yarık dudak ameliyatının yapılabilmesi için bebeğin en az 10 haftalık olması, ağırlığının 5 kilo üzerinde olması ve kan değerinin en az 10 gr/dl olması gerekmektedir. Yapılacak olan ameliyat ile işlevsel emme, beslenme sağlanmalı ve sonuç estetik olmalıdır. Bazen yarıkta aralık hem dudak hem de damak için çok şiddetli olduğunda ameliyat öncesi ortodontik inceleme ile ameliyat alanının hazırlanması yarıkların ortodontik tedavi ile daraltılması gerekir. Yarık damak ameliyatı 7-9 ay civarında uygulanır.