Biberon Çürüğü Nedir?
Ülkemizde erken çocukluk döneminde yaygın olarak gördüğümüz biberon çürüğü, birçok toplumda olduğu gibi, bizim toplumumuzda da yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı, oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen ve erken yaşlarda görüldüğü için tedavisi de güç olan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi, diş çürüklerine de mikroplar neden olmaktadır. Günümüzde bu mikroplar doğumdan sonra anneden çocuğa geçebilmekte ve eğer doğru beslenme ve doğru bakım sağlanmazsa erken çocukluk dönemi çürüklerinin ya da yaygın bilinen adı ile biberon çürüklerinin görülmesi kaçınılmaz olmaktadır.
Pek çok annenin bebeğime biberon da vermiyorum, emzik de ama yine de biberon çürüğü oluşmuş şeklindeki şikayetinden de anlayacağınız gibi, adlandırılışı nedeniyle suçlusu biberonlar gibi gözükse de asıl suçlu biberonun içindeki süttür. İnek sütü veya anne sütü doğal olarak çok miktarda şeker (laktoz) içerir. Bebeklerin gece yatmadan önce anne sütü alması ya da biberonla beslenmesi ağız içinde süt birikmesine ve bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşmasına neden olur. Uyku sırasında tükürüklenmenin az olması nedeni ile de bakterilerce üretilen asit diş minesinin zarar görmesini kolaylaştırır. Yetişkinler için ağız bakımı ve diş temizliği ne kadar gerekli ise bebekler ve çocuklar için de o kadar gereklidir. Gece beslenmesi sonrası bebeklerde ağız temizliğinin yapılmaması biberon çürüğünün oluşmasının en önemli nedenidir.
Biberon Çürüğünden Korunmak İçin Bazı Tavsiyeler
1. Bebeklerde ilk diş sürmesi ile birlikte çocuk diş hekimine muayeneye götürün. İlk diş muayenesi sırasında ailelere dişler, beslenme ve ağız hijyeni hakkında bilgiler verilmesi gerekmektedir.
2. İlk dişler sürdükten sonra dişlerin ıslak temiz bir tülbent ya da gazlı bez ile ya da parmak fırça ile temizlenmeye başlanması gerekmektedir.
3. 2 yaşın altındaki çocukların şekerli yiyecek ve içecek tüketimi önlenmeli veya sınırlandırılmalıdır.
4. Günde 2 kez en az 2 dakika boyunca 1000 ppm flor içeren diş macunu ile dişleri fırçalanmalı. (Çocuğunuzun yaşına göre kullanacağınız macun miktarı önemlidir. Çocuk diş hekiminiz size uygun miktarı belirtecektir).
5. Şekerli ya da karbonhidratlı gıda alımı sonrasında dişleri temizleyiniz. Eğer fırçalama hemen mümkün değilse bolca su içirip ağzını mutlaka çalkalamasını sağlayınız.
6. Biberon ya da emzik kullanıyor ise, ağzında biberon ile uyumasına izin vermeyiniz ve emziği tatlandırıcı bir besine batırmayınız.
7. Biberon içerisine koyduğunuz süte herhangi bir tatlandırıcı bal, pekmez, şeker koymanız çürük oluşum riskini arttıracaktır.
Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir?
- – Bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin verilmemelidir.
- – Biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalıdır.
- – İşaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizlenmelidir.
- – Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır.
- – Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmelidir.
- – Dişler üzerinde yapışıp kalan, karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler tercih edilmelidir.
- – 2-3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler anne ya da baba tarafından günde iki kez fırçalanmalıdır.
Biberon Çürüklerinin Oluşmaması İçin Neler Yapmak Gerekiyor?
Uzmanların söylediğine göre 1. Yaştan itibaren bebeğin uykuda beslenmesine izin vermemek iyi bir önlem olabilir. Ayrıca bebek küçükse nemli bir tülbent yardımıyla her beslenme sonrası diş temizliğinin yapılması ağız ve diş sağlığı açısından gerekli. Biraz daha büyük çocuklarda bu bakım diş fırçası ile yapılabilir. İlk diş çıkarımından itibaren çocukların dişlerinin macunsuz olarak ya da florür içermeyen macunlarla diş fırçası ile temizlenmesi gerekiyor.
Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi çocuğun yaşına ve durumun ciddiyetine göre değişir. Diş yüzeyindeki beyaz lekeler biberon diş çürüğünün erken belirtileridir. Bu aşamada, tüm dişleri remineralize (çürüme sürecinin tersine çevrilmesi, çürümenin durdurulması) etmek için florür tedavisi veya florür verniği kullanılabilir. Bu işlem aslında diş minesini yeniden inşa etmeye yardımcı olarak, ilk aşamalarındaki bozulmayı tersine çevirir. Çocuğunuzun diş hekimi ayrıca florür takviyesi önerebilir. Bu aşamada, bebeğinizin diyetinde de çürümenin ilerlemesini önlemek için değişiklikler yapabilirsiniz. Bu değişiklikler şunları içerebilir:
– Asitli yiyecekleri sınırlamak
– Sınırlı meyve suları, özellikle narenciye suları
– Çocuğunuzun şişesinde meyve suyu, formül veya süt bulundurmak.
Bu değişiklikler daima çocuğunuzun çocuk doktoru ve / veya çocuk diş hekimi ile koordineli olarak yapılmalıdır. Çocuğunuzun yaşına, genel sağlık ve beslenme gereksinimlerine bağlı olarak, bazı diyet değişiklikleri gerekli olabilir.