Ankiloglossi (Dil Bağı) Nedir?
Ankiloglossi olarak ifade edilen dil bağı, bazı bebeklerde doğumdan itibaren mevcut olan bir dil yapısı problemidir. Dil işlevini yerine getirebilmesi için ağız içinde rahatça hareket edebilmesi gereken bir organdır ancak dil bağı bulunan bireylerde dilde hareket kısıtlılığı meydana gelir.
Dil bağı bulunan bebeklerde problemin kaynağı olan yapı lingual frenulumdur. Bu esnek yapı dil ile ağız tabanı arasındaki bağlantıdan sorumludur. Bazı kişilerde çok gergin olan bu yapı bazı kişilerde oldukça kısadır. Dil ile bağlanma bölgesinin normalden farklı olması sonucunda dil bağı olarak isimlendirilen durum ortaya çıkabilir.
Dil bağı bazı bebeklerde yaşamın geri kalanı için herhangi bir sorun ortaya çıkarmayabilir. Bazı bebeklerde ise önce emme ile ilgili problemlere neden olup, ilerleyen zamanlarda konuşma ve beslenme gibi temel fonksiyonların yerine getirilmesinde sorun çıkarabilir.
Dil bağı olan bebeklerde emzirme sırasında oluşabilecek belirtiler şu şekilde özetlenebilir:
- Bebeğin dudaklarının meme başını tam olarak kapatamaması
- Emmeden ziyade çiğnemenin denenmesi
- İdeal ağırlığa ulaşma ile ilgili problemler
- Emzirme eyleminin normalden daha uzun sürmesi
- Beslenme öncesinde huzursuzlanma
- Sürekli acıkmış şekilde davranma
Bebeklerde oluşan bu belirtiler dışında annede de birçok belirti meydana gelebilir:
- Emzirme sırasında ve sonrasında ağrı oluşması
- Meme başında çatlama
- Mastit (meme dokusunun iltihaplanması)
- Gelen süt miktarında azalma
Dil bağı nedeniyle oluşabilecek bu belirtilerin diğer birçok probleme bağlı olarak da oluşabileceğinin unutulmaması gerekir. Bu şikayetlerin varlığında sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alınması önerilir.
Emzirme ile ilgili belirtilere ek olarak bebeğin dil işlevleri ile ilgili çeşitli belirtiler de tespit edilebilir:
- Ağzın iki kenarı arasında rahatça hareket edememesi
- Dilin üst damağa ulaşamaması
- Dil uzunluğunun damak uzunluğunu geçecek şekilde uzatılamaması
- Dışarı çıkarıldığında dilin uç kısmında V şeklinde bir ayrım tespit edilmesi
Ankiloglossi Nasıl Tedavi Edilir?
Hekimlerin dil bağına tedavi yaklaşımı konusunda kafalarındaki en büyük soru işareti müdahalenin gerekli olup olmadığıdır. Bu konuda yapılan çalışmalar, semptomatik hastaların tedavi edilmesini destekleyici sonuçlara sahiptir. Yaşamın ilk aylarında herhangi bir probleme neden olmayan dil bağı için sadece düzenli hasta takibi yapılması yeterli olabilir. Beslenme sorunlarına neden olabilecek diğer olası durumların dışlanmasının ardından çeşitli şikayetlerin meydana geldiği olgularda ise frenotomi adı verilen cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Lazer ameliyatı frenotomiye benzer bir yaklaşımdır ancak frenotomide bistüri yerine lazer kullanılır. Lazer kullanımı kesilerin daha ince yapılabilmesine olanak sağlar. Lazer ile işlem aynı zamanda bu bölgenin daha az kanamasına ve iyileşme süresinin kısalmasına fayda sağlayabilir. Lazer dışında elektrokoter adı verilen cihazlar ile de dil bağına müdahale edilebilir.
Dil bağı tedavisi sonrasında iyileşme döneminin ne kadar süreceği dil bağının özelliklerine ve yapılan cerrahi girişime göre değişkenlik gösterebilir. Bazı prosedürlerin iyileşme süresinin daha uzun olması beslenmenin ertelenebilmesine de neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Ankiloglossi Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bebeklerde dil bağı kendiliğinden geçer mi? Dil bağı olan bazı çocuklarda bu yapıda zaman içerisinde bir miktar gevşeme meydana gelebilir. Bu durum aylık kontrol gerektirir.
Dil bağı ameliyatı ne kadar sürer?Dil altı bağı operasyonu küçük bebeklerde poliklinik koşullarında 1-2 dakika kadar, daha büyük çocuklarda ise ameliyathanede 10-15 dakika kadar sürer.
Bebeklerde dil bağı konuşmaya engel mi?Dil altı bağı konuşmaya engel olmaz. Artikülasyon bozukluğuna sebep olur. Özellikle 3 yaş sonrasındaki dönemde hastadan “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı seslerin çıkarılmasında zorluk yaşar.
Dil altı bağına hangi bölüm bakar?Dil altı bağı tedavi ve takibini çocuk cerrahları yapmaktadır.
Yetişkinlerde dil altı bağı görülür mü?Bebeklik ve çocukluk döneminde fark edilmeyen vakalar, yetişkin dönemde geç tanı alarak gelebilir.