Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Halitozis olarak da bilinen ağız kokusu, genellikle kişi nefes verdiğinde fark edilen hoş olmayan bir kokudur. Bunun birçok sebebi bulunur, ancak çoğu ağız kokusu ağızda başlar. American Dental Association (ADA) ağız kokusunun en yaygın nedenlerini şu şekilde sıralamıştır:
-
- Yemeklerden sonra diş fırçalamak: Sadece evde değil dışarıda ya da iş yerinde yemek yedikten sonra kullanmak için yanınızda bir diş fırçası bulundurmanız gerek. Özellikle yemeklerden sonra, günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalama yapmalısınız gerekir.
-
- Günde en az bir kez diş ipi kullanmak: Doğru diş ipi kullanmak, yemek parçacıklarını ve plakları dişlerinizden uzaklaştırır ve kötü nefesi kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.
-
- Dili fırçalamak: Dil de dişler gibi bakterileri barındırır, bu yüzden dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilmektedir. Sigara kullananlar veya ağız kuruluğu yaşayanlar bakteriler tarafından kaplanmış bir dile sahip olmaya daha yatkındırlar, bu nedenle bu tür kişilerin özel bir dil kazıyıcı kullanmasında çok fayda vardır.
-
- Takma dişleri veya diş cihazlarını temizlemek: Köprü veya takma diş takıyorsanız, en az günde bir kez veya diş hekiminizin belirttiği sıklıkta ve şekilde temizliğini yapması gerekir. Diş hekiminiz size en iyi temizlik ürünlerini önerebilmektedir.
Düzenli diş muayeneleri yaptırtmak: Diş hekiminize düzenli aralıklarla (genellikle yılda iki kez) dişlerinizi veya takma dişlerinizi muayene ettirip temizlettirmeniz gerek.
Sağlık sorunları:
Solunum yolu enfeksiyonları ve sinüslerin, akciğerlerin veya boğazın iltihaplanması, özellikle de ağız ve burun bölgesinde mukus akıntısı olduğunda ağız kokusuna yol açabilmekte.
Ağız kokusuna neden olabilecek diğer bir tıbbi rahatsızlıklar ise diyabet, bazı karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalığıdır.
Ağız kokusu tedavisi
Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş hekimi hem ağızdan hem de burundan verilen nefesi koklayarak kokuyu bir ölçekte derecelendirmeniz gerek. Dilin arkası ağız kokularının en sık gözlenen kaynağı olduğundan, diş hekimi burayı bir alet yardımıyla sıyırıp kokusunu değerlendirilebilir. Ağız kokusu eğer bir çürükten dolayı oluşuyorsa, diş hekiminiz burada nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini sizinle tartışmaktadır.
Ağız gargaraları ve diş macunları: Ağız kokusu dişlerde bakteri birikimi (plak) nedeniyle oluşuyorsa, diş hekimi bakterileri öldüren ağız gargarası önerilmektedir. Bunun haricinde antibakteriyel bir madde içeren bir diş macunu da önerilmektedir.
Diş hastalıklarının tedavisi: Hastada diş eti hastalığı tespit edildiği takdirde kişi, bir diş eti uzmanına (periodontist) havale edilmektedir. Diş eti hastalığı, diş etinin çekilmesine neden olur. Bu durum, oluşan bu boşluklara kötü koku oluşturan bakterilerin yerleşmesine zemin hazırlamaktadır. Buradaki bakteriler sadece bir diş hekimi tarafından temizlenmektedir.
Diş hekimi, diş ve diş etlerini sağlıklı bulursa, kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana gönderilmektedir. Enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik, reflünün tedavi ise diyet ve mide asidinin etkisini azaltmayı sağlayan ilaçlarla yapılmaktadır.