Estetik Dolgu ve Avantajları

Mayıs 31, 2022

Estetik Dolgu nedir?

Estetik dolgu son derece doğal bir görünüm sunan dolgu çeşitlerindendir. Kompozit dolgu olarak da adlandırılan bu dolgu işleminde dolgu malzemesi hastanın kendi diş rengine göre ayarlanmaktadır. Dolayısıyla dolgunun doğal diş minesinden ayırt edilmesi mümkün değildir. Dolgu renginin tamamen kişinin kendi diş rengine göre ayarlanması ve aynı zamanda dolgu sınırlarının da belli olmaması bu uygulamanın estetik bir görünüm sergilemesini beraberindedir. Bir anlamda bu dolgunun dışarıdan çıplak gözle anlaşılmasının mümkün değildir.

Haliyle son derece doğal ve güzel bir gülüşe sahip olmak da mümkün hale getirir. Estetik kaygılar nedeniyle dolgu yaptırmaya sıcak bakmayanlar da bu işlemden rahatlıkla faydalanmaktadır. Bu sayede dişin fonksiyonel bir şekilde kullanılması sağlar. Estetik dolguların kullanım ömrü ya da işlem süresi gibi sıklıkla merak edilen konulara da değinmekteyiz. Ancak öncesinde bu işlemin nasıl yapıldığını aktarılması gerekmektedir.

Estetik Dolgu

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır ?

Gayet basit bir işlem olan estetik dolgu uygulaması yalnızca tek bir seansta gerçekleştirilir. İşleme başlanmadan önce lokal anestezi ile bölgenin uyuşturulması sağlanır. Çürük olan diş ya da dişler temizlenir. Sonrasında kavite dolgu maddesinin dişe daha iyi yapışmasını sağlamak adına şekillendirilmesi sağlanır. Dolgu maddesinin dişe daha iyi tutunmasını sağlamak için bizotaj uygulaması gerçekleştirilir. Böylelikle materyal diş dokusuna çok daha iyi bağlanır.

Diş minesindeki yüzeyin pürüzsüz bir hale getirilmesinin ardından diş yüzeyine dolgu materyalinin bağlanmasını sağlayan bonding uygulaması yapılır. Dolgu malzemesi uygun olan renkte ve kıvamda hazırlanarak açılan diş boşluğuna yerleştirilir.

Dolgunun ideal sertliğe ulaşması için her defasında ışınlanması gerekmektedir. Dolguda fazla yükseklik ya da çıkıntı varsa düzeltilir. Sonrasında pürüzsüz hale gelmesi sağlanmaktadır. Dişlerin cilalanması ile işlem tamamlanır. Tüm bu sürecin hasta için zorlayıcı olmadığını, gayet konforlu bir seans eşliğinde estetik dolgu işleminin tamamlandığını belirtilir.

Neden Estetik Dolgu Tercih Edilmelidir?

Bireylerin çoğu gülüş tasarımı ve dolgu işlemlerini estetik kaygılar çerçevesinde tercih edilir. Aynı zamanda diş sağlığı için de gerekli olan dolgular hem estetik bir görünüm kazandırıyor hem de kişilere özgüven katmaktadır.

Son dönemlerde dolgu çeşitleri arasında en çok tercih edilen dolgu türü olan kompozit dolgu, görünüm açısından da bireylere istedikleri görünümü sağlamayı mümkün kılmaktadır. Daha doğal bir görünümün yanı sıra çokça tercih edilen bu yöntem dışarıdan bakıldığında anlaşılmıyor ve gerçek dişten ayırt edilemiyor.

Estetik Dolgu Uygulaması

Estetik Dolgu Dayanıklı Mıdır ?

Estetik dolgu ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise estetik dolgunun dayanıklı olup olmamasıdır. Estetik dolgular son derece dayanıklı dolgular olsalar da 5-7 yılda yenilenmeleri gerekmektedir. Özellikle ısırma işleminin gerçekleştiği ön dişlere uygulanan dolgular, ön dişlere uygulanan baskı, basınç, çiğneme ve koparma işlemlerinden oldukça etkilenen bir konumda olmaktadır. Bu sebeple bu işlemler gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda dolgu yapıldıktan sonra ağız sağlığını ihmal etmemek ve düzenli olarak yerine getirmek dolgu ömrünü uzatmaktadır.

Yakın geçmişte metal dolgular çok daha fazla tercih edilse de günümüzde estetik dolgular daha dayanıklı formları ile karşımıza çıkarır. Bu dolguların anlaşılması da zor olduğundan dayanıklılık özelliği ile birleştiğinde en çok tercih edilen dolgu türü haline gelmiştir. Dolgu yapıldıktan sonra ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi durumunda dolgular ciddi zarar görebilmekte. Bu sebeple işlemlerden sonra da ağız bakımına önem verilmeli ve dolgu olan dişlerde dolgulara zarar verecek eylemlerden uzak durulması gerekmektedir.

Estetik dolgu ve amalgam dolgu arasındaki fark

Estetik Dolguların Faydaları Nelerdir?

Giderek daha popüler hale gelen ve sıklıkla tercih edilen estetik dolgular estetik kaygılara yol açmadan diş çürüklerinin tedavisine olanak sağlanmaktadır. Dolgu işlemi ağızdaki bakteri miktarını azaltmaktadır. Böylelikle, diş çürümesi ve enfeksiyon riski de azaltılmış olur. Ayrıca, estetik dolgular diş yapısına bağlanır ve dişe destek sağlar. Estetik dolgu, çürük tedavisinde yanı sıra yontulmuş, kırılmış ya da aşınmış dişleri onarmak için de kullanılmaktadır.

Dolgulu Dişlerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dolgulu dişleri korumak için yapılması gereken öncelikli olarak ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Dikkatli bir şekilde ve günde en az 2 kere dişleri macunla fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yanı sıra, dişlerin yılda bir kez profesyonel olarak temizlenmesi önerilir. Ayrıca, yılda en az 1 kere diş hekimine muayene olmak gerekmektedir. Diş hekimi muayene esnasında bir dolgunun zarar gördüğünü düşünürse, dişin durumunu değerlendirmek için röntgen çekmektedir.

Kompozit Dolgu Fiyatları

Genel olarak bakıldığında kompozit dolgu fiyatlarında değişiklik meydana getiren pek çok faktör öne çıkar. Bu nedenle kompozit dolgu fiyatları hakkında daha net bilgiler edinmek için öncelikle de fiyat değişikliğine de neden olan etkenlerin netlik kazanması ve bunun ardından bir hesaplama yapılması da faydalı olur. Şimdi, kompozit dolgu fiyatları hangi etkenlere göre değişiklik gösterir?

  • Kaç adet dişe kompozit dolgu yapılacağı
  • Enfekte olan diş ya da diş etleri
  • Kompozit dolgu yapılacak dişin konumu
  • Diş hekimi

Yukarıda yer alan faktörlerden her biri kompozit dolgu fiyatlarının değişiklik göstermesinde etkili olur. Bu yüzden fiyatlar konusunda öncelikle genel bir muayene yaptırmak ve bunun ardından da fiyat konusunda net bilgiler edinmek gerekir.

Varlik 1

Telefon: 0332 323 97 97
Adres: Meram Yeniyol Cad. No : 94
E-posta: info@dentium.com.tr

Sosyal Medya

Bu sosyal bağlantılarda Dentium ‘u ziyaret edin ve bizimle bağlantı kurun. Hesaplarımızı takip ettiğinizden emin olun.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Fibrika

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.

bt_bb_section_top_section_coverage_image